ΕΚΛΟΓΟΡΑΜΑ: Η ιδέα της καλής κυβέρνησης

Το κείμενο αυτό του Ερρίκο Μαλατέστα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Umanità Nova το 1920.

 

Κανείς δεν μπορεί να κρίνει με βεβαιότητα ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, ποιος είναι κοντύτερα στην αλήθεια, ή ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί το καλύτερο για τον καθένα και για όλους μας. Η ελευθερία σε συνδυασμό με την εμπειρία, είναι ο μοναδικός τρόπος να ανακαλύψουμε την αλήθεια και τι είναι καλύτερο· και δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία αν υπάρχει άρνηση της ελευθερίας του να σφάλλεις.

Αλλά όταν κανείς μιλάει για ελευθερία πολιτικά, και όχι φιλοσοφικά, κανείς δεν σκέφτεται το μεταφυσικό φάντασμα του αφηρημένου ανθρώπου που υπάρχει έξω από το κοσμικό και κοινωνικό περιβάλλον και που, όπως κάποιος θεός, «θα μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει» με την κυριολεκτική σημασία της λέξης.

Όταν κανείς μιλάει για ελευθερία μιλάει για μια κοινωνία στην οποία κανείς δεν θα μπορούσε να χαλιναγωγήσει τους συνανθρώπους του δίχως να συναντήσει σθεναρή αντίσταση, στην οποία, πάνω απ’ όλα, κανείς δεν θα μπορούσε να αρπάξει και να χρησιμοποιήσει τη συλλογική ισχύ για να επιβάλλει τις επιθυμίες του στους άλλους και στις ίδιες τις ομάδες που είναι η πηγή της εξουσίας.

Ο άνθρωπος δεν είναι τέλειος, συμφωνούμε. Αλλά αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω, ίσως ο ισχυρότερος λόγος, για να μην δώσουμε σε κανέναν τα μέσα ώστε να «βάλει φρένο στην ελευθερία του ατόμου».

Ο άνθρωπος δεν είναι τέλειος. Αλλά τότε πού θα βρει κανείς επίσης ανθρώπους που δεν θα είναι μονάχα αρκετά καλοί να συμβιώνουν ειρηνικά με τους άλλους, αλλά και ικανοί να ελέγχουν τις ζωές των άλλων με έναν αυταρχικό τρόπο; Και ας πούμε ότι υπήρχαν, ποιος θα τους διόριζε; Θα επιβάλλονταν μόνοι τους; Αλλά ποιος θα τους προστάτευε από την αντίσταση και τη βία των «εγκληματιών»; Ή θα επιλεγόντουσαν από τον «κυρίαρχο λαό», που θεωρείται πολύ αδαής και πολύ κακός για να ζει εν ειρήνη, αλλά ξαφνικά αποκτά όλες τις απαραίτητες καλές ιδιότητες όταν πρόκειται για το ζήτημα τού να ερωτηθεί για να επιλέξει τους κυβερνώντες του;

Μετάφραση: Αιχμή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s