Εκλέγεται

Το δεύτερο μέρος της σατυρικής καμπάνιας του La Feuille για το υποψήφιο γαϊδούρι με το όνομα Ανάξιος

Σημείωση του Εκδότη του La Feuille: Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ​​το πρόγραμμα-πόστερ ήταν πραγματικά τοιχοκολλημένο, και την ημέρα των εκλογών ο σατυρικός υποψήφιος ταξίδεψε πραγματικά πολύ μέσα στο Παρίσι, από τη Μονμάρτη έως το Καρτιέ Λατέν, περνώντας μέσα από το ενθουσιώδες ή σκανδαλιζόμενο πλήθος που εκφράστηκε δυνατά. Στη Μπουλβάρ ντου Παλέ, το γαϊδούρι συνελήφθη όπως έπρεπε από την αστυνομία, που τοποθετήθηκε αυτή για να το σύρει. Όπως οι εφημερίδες της εποχής ανέφεραν, δεν υπήρξε σύγκρουση ανάμεσα στους υποστηρικτές του γαϊδουριού και των εκπροσώπων της τάξης χάρη στον εκδότη του La Feuille που φώναξε: «Δεν υπάρχει λόγος να συγκρουστείτε· είναι επίσημος υποψήφιος τώρα

Μετάφραση: Αιχμή

Καλοί άνθρωποι της πόλης,

Ψηφοφόροι,

Ακούστε την εποικοδομητική ιστορία ενός χαριτωμένου μικρού λευκού γαϊδουριού, υποψήφιου στην πρωτεύουσα. Δεν είναι στίχοι από τη Μητέρα Χήνα, ή μια ιστορία από το Le Petit Journal. Είναι μια αληθινή ιστορία για μεγάλα παιδιά που εξακολουθούν να ψηφίζουν:

Ένας όνος, παιδί της χώρας του Λαφοντέν και του Ραμπελαί, ένα γαϊδούρι τόσο λευκό ώστε ο Μ. Βερβόρτ το πέρασε για κρέμα blancmange το έφαγε λαίμαργα, φιλοδοξούσε για μια καρέκλα στη βουλή στο εκλογικό παιχνίδι. Όταν η μέρα των εκλογών έφτασε, αυτός ο όνος, αντιπροσωπευτικός τύπος υποψηφίου που ακούει στο όνομα Ανάξιος, έκανε μανούβρα την τελευταία στιγμή.

Σε αυτό το ζεστό κυριακάτικο πρωινό Μαΐου, καθώς ο λαός έσπευδε στις κάλπες, το λευκό γαϊδούρι, ο υποψήφιος Ανάξιος, κουρνιασμένος σε ένα επινίκιο όχημα που τραβιόταν από τους ψηφοφόρους, διέσχισε τους δρόμους του Παρισιού, την ωραία του πόλη.

Στεκόμενος στις οπλές του, τα αυτιά του ανάκατα, δείχνοντας περήφανος στο όχημά του, φανταχτερά βαμμένο με προεκλογικές αφίσες και διαμορφωμένο σε σχήμα κάλπης, κρατώντας το κεφάλι του στητά ανάμεσα στο ποτήρι του νερού και το προεδρικό καμπανάκι, πέρασε μέσα από το θυμό, τις ζητωκραυγές και τους σαρκασμούς.

Το γαϊδούρι παρατήρησε το Παρίσι καθώς το κοίταζε.

Παρίσι! Το Παρίσι που ψηφίζει, το πλήθος, ο λαός που είναι κυρίαρχος κάθε τέσσερα χρόνια…λαός αρκετά ανόητος να πιστεύει ότι η κυριαρχία συνίσταται στο να επιλέγει τους αφέντες του.

Καθώς κοπάδια ζαβλακωμένων ψηφοφόρων στάθμευαν μπροστά από τα δημαρχεία, οι φετιχιστές κρατούσαν μικρές κάρτες στα χέρια τους με τις οποίες έλεγαν: αποποιούμαι.

Ο κ. Δείνα-και-ο-τάδε θα τους εκπροσωπήσει. Αυτός θα τους εκπροσωπήσει με τον καλύτερο τρόπο με την έννοια ότι δεν αντιπροσωπεύει καμιά ιδέα. Και θα είναι μια χαρά. Αυτοί θα κάνουν νόμους, θα ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό. Οι νόμοι θα είναι περισσότερες αλυσίδες· ο προϋπολογισμός, νέοι φόροι…

 

Σιγά-σιγά το γαϊδούρι διέσχισε τους δρόμους.

 

Στο δρόμο, μέλη της επιτροπής του κάλυψαν τους τοίχους με αφίσες, ενώ άλλοι διένεμαν τις διακηρύξεις του στο πλήθος:

«Σκεφτείτε καθαρά, αγαπητοί πολίτες. Γνωρίζετε ότι οι εκπρόσωποί σας σάς κοροϊδεύουν, σας έχουν κοροϊδέψει, θα συνεχίσουν να σας κοροϊδεύουν — παρόλα αυτά πάτε ακόμα και ψηφίζετε. Ε ψηφίστε εμένα! Ψηφίστε το γαϊδούρι!…Δεν είμαι περισσότερο χαζός από εσάς.»

Αυτή η ειλικρίνεια, λίγο βάναυση, δεν ήταν του γούστου ολονών.

«Μας προσβάλει,» μερικοί από αυτούς ούρλιαξαν.

«Χλευάζει την καθολική ψηφοφορία,» άλλοι με μεγαλύτερη ακρίβεια φώναξαν.

Κάποιος κούνησε θυμωμένα τη γροθιά του στο γαϊδούρι και είπε:

«Βρωμο-Εβραίε!»

Αλλά ένα ηχηρό γέλιο ξέσπασε. Το πλήθος ζητωκραύγασε για τον υποψήφιο. Γενναία, οι ψηφοφόροι διασκέδασαν τόσο με τον εαυτό του όσο και με τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους. Κυμάτισαν καπέλα και καλαμωτές. Οι γυναίκες έριξαν λουλούδια…

Το γαϊδούρι πέρασε.

Κατηφόρισε από ψηλά από τη Μονμάρτρη προς το Καρτιέ Λατέν. Διέσχισε τις μεγάλες λεωφόρους, την οδό Κρουασάν όπου τα κλισέ που πωλούσαν εφημερίδες ήταν μαγειρεμένα δίχως αλάτι. Είδε τη Λεζ Αλ όπου οι πεινώντες, ο Κυρίαρχος Λαός, διέρχονταν από σωρούς σκουπιδιών· την Κε, όπου οι ψηφοφόροι επέλεγαν γέφυρες ως καταλύματα…

Καρδιά και μυαλό! Αυτό ήταν το Παρίσι! Αυτή ήταν η δημοκρατία!

Όλοι είναι αδέλφια, παλιοί αλήτες! Κρίμα οι μπουρζουάδες! Έχει ποδάγρα…και είναι ο αδερφός σας, εσείς λαός δίχως ψωμί, άνεργοι άνθρωποι και εξουθενωμένες μητέρες που θα πάτε σπίτι απόψε να πεθάνετε με τα μικρά σας…

Όλοι είναι αδέλφια, νέοι κληρωτοί! Υπάρχει ο αδερφός σου ο αστυφύλακας, με τον κορσέ της κοπέλας του και φραγένο μέτωπο. Salute! Παρουσιάστε! Στοιχηθείτε! Ο Κώδιξ σας επιβλέπει — ο στρατιωτικός κώδιξ. Δώδεκα σφαίρες στο δέρμα σας για μια χειρονομία. Είναι η ρεπουμπλικανική ταρίφα.

 

Το γαϊδούρι έφτασε στη Γερουσία.

 

Τσούλησε ίσαμε το παλάτι, όπου άνθρωποι έσπευδαν έξω από τα πόστα τους θέλοντας και μη. Συνέχισε (επιτέλους!) έξω από τους πράσινους, καταπράσινους κήπους. Έπειτα έφτασε στη Μπουλβάρ Σεν Μισέλ. Από τις βεράντες των καφέ άνθρωποι χειροκρότησαν. Το πλήθος συνέχισε να μεγαλώνει και άρπαξε αντίγραφα των διακηρύξεων. Φοιτητές κρεμάστηκαν πάνω στο όχημα, ένας καθηγητής έσπρωξε τους τροχούς…

 

Τώρα, καθώς σήμανε τρεις η ώρα, η αστυνομία εμφανίστηκε.

Από τις 10:00 πμ, από μια προέκταση στο αστυνομικό τμήμα, ο τηλέγραφος και το τηλέφωνο σημείωσαν το παράξενο πέρασμα του ανατρεπτικού ζώου. Η διαταγή για να τον φέρει εκδόθηκε: Συλλάβετε το γαϊδούρι! Και τώρα οι αστυφύλακες σε επιφυλακή μπλόκαραν τη διαδρομή του υποψηφίου.

Κοντά στην Πλατεία Σεν Μισέλ η πιστή επιτροπή του Ανάξιου κλήθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις να φέρουν τον υποψήφιο στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα. Φυσικά, η Επιτροπή αγνόησε αυτήν τη διαταγή, ακριβώς πάνω από το Σηκουάνα, όπου το όχημα σύντομα σταμάτησε μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο.

asinus1_1181331035_thumbnail

Πιο πολυάριθμοι, οι αστυφύλακες περικύκλωσαν το ατάραχο λευκό γαϊδούρι. Ο Υποψήφιος συνελήφθη στην πύλη του Δικαστικού Μεγάρου από το οποίο εκπρόσωποι, απατεώνες και μεγάλοι κλέφτες όλων των ειδών βγαίναν ελεύθεροι άνθρωποι.

Το όχημα ταλαντεύτηκε από την κίνηση του πλήθους. Οι αστυφύλακες, με το δεκανεύς επικεφαλής, ​​άρπαξαν τους άξονες και φόρεσαν τα χάμουρα στο στήθος. Η Επιτροπή δεν αντιστάθηκε· χαλιναγώγησαν τους αστυφύλακες.

Έτσι έγινε και το λευκό γαϊδούρι αφέθηκε από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του. Σαν έναν κοινό πολιτικό, το ζώο πήρε λάθος δρόμο. Η αστυνομία το πήρε με συνοδεία, και η Εξουσία καθοδήγησε το δρόμο του …Από εκείνη τη στιγμή, ο Ανάξιος δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένας επίσημος υποψήφιος. Οι φίλοι του δεν τον γνώριζαν πλέον. Το γραφείο του κομισάριου της αστυνομίας άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του, και το γαϊδούρι μπήκε σαν να ήταν σπίτι του.

 

…Μιλάμε γι’ αυτό σήμερα για να μάθει ο λαός — οι άνθρωποι του Παρισιού και της επαρχίας, εργάτες, αγρότες, αστοί, υπερήφανοι Πολίτες, αγαπητοί κύριοι — ότι το λευκό γαϊδούρι Ανάξιος έχει εκλεγεί. Έχει εκλεγεί στο Παρίσι. Έχει εκλεγεί στις επαρχίες. Προσθέστε τα ανυπολόγιστα λευκά[1] και τα άκυρα ψηφοδέλτια, προσθέστε την αποχή, τις φωνές και τις σιωπές που συνήθως πηγαίνουν μαζί για να δηλώσουν αηδία ή περιφρόνηση. Λίγα στατιστικά στοιχεία, αν θέλετε, και μπορείτε εύκολα να επιβεβαιώσετε ότι σε κάθε περιφέρεια ο κύριος που δολίως ανακηρύχθηκε εκπρόσωπος δεν έλαβε ούτε το ένα τέταρτο των ψήφων. Από αυτό, όπως οι περιστάσεις απαιτούν, αντλούμε την ηλίθια φράση, «Σχετική Πλειοψηφία.» Σαν να λέμε ότι η νύχτα είναι σχετική μέρα.

Και με αυτόν τον τρόπο η ασυνάρτητη, βάναυση καθολική ψηφοφορία, βασισμένη σε αριθμούς — που δεν έχει καν — θα γελοιοποιηθεί. Μιλώντας για τις Γαλλικές εκλογές, εφημερίδες σε όλο τον κόσμο, χωρίς καμία κακία, συνέδεσαν τα δύο πιο αξιοσημείωτα γεγονότα της ημέρας:

«Το πρωί, γύρω στις 9 π.μ., ο Μ. Φελίξ Φόρ πήγε να ψηφίσει. Το απόγευμα, στις 3 μ.μ., το λευκό γαϊδούρι συνελήφθη.»

Το διάβασα αυτό σε τριακόσιες εφημερίδες. Ήμουν παραφορτωμένος με αποκόμματα από την The Argus και την Courrier de la Presse . Υπήρχαν αναφορές στα Αγγλικά, Βλάχικα, Ισπανικά…τα οποία παρόλα αυτά κατάλαβα.

Κάθε φορά που διάβαζα Φελίξ Φόρ, ήμουν σίγουρος ότι μιλούσαν για το γαϊδούρι.


[1] Στο πρωτότυπο παίζει με τη λέξη «blanc», που μπορεί να σημαίνει «λευκό» ή «κενό» στα Γαλλικά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.