Λογικές πλάνες κοινές στις Θεωρίες Συνωμοσίας

Όλο και περισσότερος κόσμος επηρεάζεται και χρησιμοποεί τελευταία τόσο τη «λογική» και τη φρασεολογία (πχ. «29 χρόνια μου τα μάθαιναν λάθος», «40 χρόνια ψέμα… που τον έπλασαν όπως ήθελαν οι τάδε και οι δείνα (Στοές, Σιωνιστές, Αριστερά κτλ.)», «Για να μην μάθουμε ποτέ την αλήθεια, για να μην σηκώσουμε ποτέ κεφάλι», «ΟΧΙ στο παραμύθι του τάδε (π.χ. Πολυτεχνείου κτλ.)» κτλ. ένας αχταρμάς με μπόλικη ψευτοαντικαθεστωτικότητα, φιλολαϊκότητα, ορθοδοξία και πατριωτισμό) όσο και τις απόψεις ότι πχ «μας ψεκάζουν» (τώρα βγήκε και το νέο «μας ψεκάζουν» το «Βροχή στις πορείες» με αφορμή κάποιες ακυρώσεις πορειών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ), (δεν ξέρω βέβαια αν είναι τυχαίο που τέτοιες απόψεις και «λογικές» τις συναντάς όσο πας προς δεξιά πολιτικά, χωρίς να θέλω να πω ότι η βλακεία έχει πολιτικό χρώμα) κτλ. και όλες αυτές που «καίνε» σιγά σιγά το μυαλό, ακόμα και από ανθρώπους που δεν περίμενε κανείς ότι θα ‘ταν τόσο ανόητοι ώστε να τις ενστερνιστούν.

Για να μην σας επηρεάζει λοιπόν ο καθένας με ωραίες, δήθεν αντικαθεστωτικές, ψαγμένες φανφάρες…

1.

Το γεγονός ότι κάποιος ή κάποια ομάδα ωφελείται από ένα γεγονός δεν σημαίνει ότι συνωμότησε για να προκαλέσει το γεγονός. Ο Λύντον Τζόνσον ωφελήθηκε από τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι. Αυτό δεν σημαίνει ότι συνωμότησε για να την προκαλέσει. (Επιχείρημα Οφέλους).

2.

Απλές ερωτήσεις δεν απαιτούν συνήθως πολύπλοκες ή εξεζητημένες απαντήσεις. Όταν κάψεις το ψητό είναι πιο πιθανό να συνέβη επειδή το άφησες στο φούρνο πάρα πολύ ώρα από το ότι τροχιακές πλατφόρμες λέιζερ το έκαψαν. (Επαγωγική Γενίκευση)
H αμορφωσιά του κόσμου είναι τόση που σε ένα απλό φαινόμενο ψάχνει να βρει την πιο απίθανη απάντηση (παίζει ρόλο κι εδώ βέβαια το ότι πατάνε στην ασχετοσύνη του κόσμου και έχουν πέραση τέτοιες απόψεις) βλέπει πχ ουρές από αεροπλάνα στον ουρανό και είναι ΤΟΣΟ άσχετος που δεν ξέρει απλή Φυσική, ότι τα αεροπλάνα καίνε καύσιμα και τα καύσιμα από κάπου βγαίνουν και όταν βρίσκεσαι σε υψηλό υψόμετρο όπου η θερμοκρασία είναι πολλούς βαθμούς υπό του μηδενός κρυσταλοποιούνται και γίνονται ό,τι και τα άλλα σύννεφα, ΖΩΩΑΑΑΑΑ… *[επειδή βέβαια ο κόσμος άρχισε να ξυπνάει όταν κάποιοι έβγαιναν και αποκάλυπταν αυτό το προφανές ξεσκεπάζοντας τις μπουρούχες που έλεγε ο κάθε τυχάρπαστος, για να το ανανεώσουν το παραμύθι βρήκαν τώρα να λένε, εντάξει, αυτά είναι contrail αλλά υπάρχει και το άλλο το chemtrail… ΕΛΕΟΣ ΜΗ… και το ότι μπαίνουμε στη διαδικασία να απαντήσουμε λογικά σε αυτές τις μπουρούχες «καιγόμαστε»! Τι να λες τώρα για ίχνη συμπύκνωσης και για τα αεροδυναμικά ή τα εξαγωγής αερίων… ΟΥΓΚ (η απάντηση)] και είναι πιο ευκολόπιστος στο να πιστέψει ότι κάποιοι, που θέλουν να μας καταστρέψουν, να μας μεταλλάξουν, να μας αφανίσουν κλπ κλπ., μας ψεκάζουν εδώ και χρόνια, από τον ουρανό με περίεργα χημικά που μας μετατρέπουν σε άβουλα όντα, που δέχονται τα πάντα άκριτα, που δεν μπορούν αν διαμαρτυρηθούν ούτε να αντιδράσουν. Αλλά Ο,ΤΙ μ@μαλακία ακούσει και του πλασάρει ο κάθε άσχετος τηλε-καμένος με λίγη έτσι φρασεολογία ψαγμένου, αντικαθεστωτικού, ο αμόρφωτος κοσμάκης θαμπώνεται και το χάφτει.

3.

Το ότι μια συνωμοσία μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι αληθινή δεν αποδεικνύει την ύπαρξη οποιασδήποτε άλλης συνωμοσίας, ακόμη και αν είναι επιφανειακά παρόμοιες. (Απόδειξη δια του Παραδείγματος)

4.

Η λεγόμενη «επίδραση του βαγονιού» είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο όπου οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πιστέψουν πράγματα αν οι περισσότεροι από τους ανθρώπους γύρω τους το πιστεύουν επίσης. Μερικές φορές αυτό το πράγμα είναι αληθινό και δεν υπάρχει ζημία, αλλά μερικές φορές είναι μια παρανόηση, αστικός μύθος ή, στην προκειμένη περίπτωση, μια αβάσιμη θεωρία συνωμοσίας, στην οποία η «επίδραση του βαγονιού» παρακάμπτει τη λογική σκέψη προς το χείριστο. (Επίκληση στην «επίδραση του βαγονιού»)

5.

Οι άνθρωποι δεν θέλουν να είναι πρόβατα που να πατρονάρονται από την εξουσία και να τους λένε τι πρέπει να κάνουν και πως πρέπει να σκέφτονται. Οι άνθρωποι συνήθως δεν εμπιστεύονται την εξουσία και πολλοί πιστεύουν ότι οι εξουσίες είναι εγωιστικές και κακομεταχειρίζονται τους ανθρώπους προς ίδιον όφελος. Αυτό είναι ένα εξαιρετικά γόνιμο έδαφος για θεωρίες συνωμοσίας.

Αυτό είναι τόσο ριζωμένο στους ανθρώπους που μια φράση όπως «η επίσημη ιστορία» έχει γίνει ουσιαστικά συνώνυμο του «ένα συγκαλυμμένο/ψέμα». Μην αναφέρουμε το τι ακούμε συνεχώς από διάφορους ελληνάρες σχετικά με «η ιστορία που μας μαθαίνανε…», «δεν είναι έτσι όπως μας τα ‘χουνε πει» κτλ. και όλη αυτού του τύπου τη φρασεολογία που την ακούμε βερεσέ. Όποτε αναφέρεται «η επίσημη ιστορία», κάνει αμέσως τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι είναι κάποιο είδος συγκάλυψης, κάτι που δεν είναι αλήθεια.

Οι θεωρητικοί συνωμοσιολόγοι είναι μάστορες στην κατάχρηση αυτού του ψυχολογικού φαινομένου προς όφελός τους. Βασικά υπαινίσσονται ότι «αν πιστεύετε την επίσημη ιστορία τότε είστε αφελείς επειδή σας λένε ψέματα». Θέλουν να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι θέτοντας υπό αμφισβήτηση την πρωτότυπη ιστορία είναι ένα σημάδι νοημοσύνης και λογικής σκέψης. Ωστόσο, το να πιστεύεις μια θεωρία συνωμοσίας δείχνει συνήθως, αρκετά ειρωνικά, μια μεγάλη έλλειψη λογικής σκέψης. (Επίκληση στην ανυπακοή)

6.

Το Cherry-picking συμβαίνει όταν κάποιος επιλέγει σκόπιμα από μια ευρεία ποικιλία υλικού μόνο εκείνα τα στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεωρία συνωμοσίας, αγνοώντας και απορρίπτοντας αυτά που δεν το κάνουν. Όταν αυτή η προσεκτικά επιλεγμένη συλλογή υλικού παρουσιάζεται τότε σαν όλο, αποπροσανατολίζει εύκολα τους ανθρώπους στο να πιστέψουν ότι η θεωρία συνωμοσίας υποστηρίζεται από στοιχεία. (Cherry-picking)

7.

Ο θεωρητικός συνωμοσίας θα επισημάνει κάτι στο υλικό της πηγής ή στις αναφορές του πρωτότυπου γεγονότος που δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί αμέσως. Ένας θεατής χωρίς εμπειρία ούτε εμπειρογνωμοσύνη σχετικά με το θέμα θα μπορούσε να μην είναι σε θέση να καταλήξει σε μια εξήγηση, ή να προσδιορίσει το τεχνούργημα/φαινόμενο. Ο θεωρητικός συνωμοσίας τότε το καταχράται αυτό για να ισχυριστεί ότι το ανεξήγητο τεχνούργημα ή φαινόμενο είναι απόδειξη απάτης ή δόλου. (Επιχείρημα από την άγνοια)

8.

«Δεν μπορώ καν να φανταστώ πώς αυτό μπορεί να λειτουργήσει / είναι δυνατόν, ως εκ τούτου θα πρέπει να είναι απάτη». (Επιχείρημα από (προσωπική) δυσπιστία)

9.

Στον πραγματικό κόσμο πράγματα που μπορούν να θεωρηθούν συμπτώσεις συμβαίνουν συνεχώς. Μερικές φορές ακόμη και οι συμπτώσεις που είναι τόσο απίθανες ώστε να είναι σχεδόν απίστευτες. Φυσικά περισσότερες συμπτώσεις είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο πιθανό να συμβούν από ό,τι συνήθως πιστεύουμε.

Στο έδαφος των θεωριών συνωμοσίας, ωστόσο , δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα όπως συμπτώσεις. Όλα συμβαίνουν πάντα για έναν λόγο, και όλα σχετίζονται με κάποιο τρόπο. (Επιχείρημα από σύμπτωση) Έχετε προσέξει φαντάζομαι σε τέτοιες συζητήσεις ότι όλες οι φράσεις είναι ερωτηματικές, κλειστές, και ξεκινούν με το «Είναι τυχαίο ότι… ;»

10.

Η παρειδωλία είναι, βασικά, το φαινόμενο που συμβαίνει όταν αντιλαμβανόμαστε αναγνωρίσιμα μοτίβα στην τυχαιότητα, ακόμα κι αν τα μοτίβα δεν είναι πραγματικά εκεί. Για παράδειγμα, τυχαίες κηλίδες χρώματος μπορεί να μοιάζουν σαν ένα πρόσωπο, ή τυχαίοι θόρυβοι μπορεί να ακούγονται σαν μια λέξη (ή ακόμα και μια πλήρη πρόταση). (Παρειδωλία) Θα έχετε δει φαντάζομαι το περιβόητο «πρόσωπο» στη σελήνη που το παρουσίαζε ο κάθε άσχετος και τηλε-κα(η)μένος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.