Εικόνες χάους και πάλι στο Κίεβο και η οπτική των Ουκρανών αναρχικών

Νέες συγκρούσεις με 15 νεκρούς, παρά την εκεχειρία και μια κατατοπιστική οπτική των πραγμάτων από τους εκεί αναρχικούς (LIVE εικόνα)

631267_ukr20

Νέα επεισόδια ξέσπασαν το πρωί στο Κίεβο, παρά την ανακωχή που συμφώνησαν το βράδυ της Τετάρτης κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Μόνο σήμερα το πρωί έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με το rt, διαδηλωτές έχουν φτάσει έξω από το κοινοβούλιο της χώρας, πετούν βόμβες και μολότοφ και έχουν αναγκάσει βουλευτές και εργαζόμενους να εγκαταλείψουν το κτίριο.

Οι διαδηλωτές στην πλ. Ανεξαρτησίας έχουν απωθήσει την αστυνομία και έχουν καταλάβει αίθουσα συναυλιών. Σύμφωνα με το υπ. Εσωτερικών της χώρας τουλάχιστον 23 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί από πυρά ελεύθερων σκοπευτών.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης αποχωρούν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάγερ και της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι που βρίσκονται στο Κίεβο για συνομιλίες με τον ουκρανό πρόεδρο και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

article-2562781-1BA3841800000578-841_964x605 _73087737_73087736 - Anti-government protesters carry an injured man on a stretcher in Independence Square in Kiev

Τηλεοπτικές εικόνες δείχνουν τραυματίες να μεταφέρονται με φορεία σε ασθενοφόρα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε πριν λίγο ότι 67 αστυνομικοί έχουν αιχμαλωτιστεί από διαδηλωτές στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το Associated Press κανάλι της Ουκρανίας μετέδωσε βίντεο το οποίο δείχνει κάποιους από αυτούς να περιφέρονται από τους διαδηλωτές σε κάποια στρατόπεδα στο Κίεβο.

Ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης είπε ότι οι αστυνομικοί κρατούνται στο δημαρχείο του Κιέβου που τελεί υπό κατάληψη.

Τι λένε οι εκεί αναρχικοί;

Η Ουκρανική «Αυτόνομη Ένωση Εργατών» γράφει σχετικά με την κατάσταση στη χώρα:

acab

Οι νόμοι που πέρασαν στις 16 Ιανουαρίου έδειξαν ότι η παράταξη της άρχουσας τάξης που ελέγχει τώρα την κυβέρνηση είναι έτοιμη να εγκαταστήσει μια αντιδραστική αστική δικτατορία στο μοντέλο των καθεστώτων της Λατινικής Αμερικής της δεκαετίας του 1970. Οι «δικτατορικοί νόμοι» ποινικοποιούν κάθε διαμαρτυρία και περιορίζουν την ελευθερία του λόγου· επίσης, καθιερώνουν την ευθύνη για «εξτρεμισμό». [Σ.τ.μ. η κυβέρνηση τελικά πήρε πίσω τους κατασταλτικούς αυτούς νόμους 5 μέρες μετά, στις 28 Ιανουαρίου] Τα κοινοβουλευτικά φερέφωνα της ταξικής δικτατορίας της διεφθαρμένης γραφειοκρατίας και της μονοπωλιακής αστικής τάξης είναι το Κόμμα των Περιφερειών και το λεγόμενο «Κομμουνιστικό» Κόμμα της Ουκρανίας που εδώ και καιρό έχει γίνει μια πολιτική δύναμη που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Το Ουκρανικό κατασταλτικό σύστημα στηρίζεται στην αστυνομία και τις συμμορίες του δρόμου φιλοκυβερνητικών λοκατζήδων. Μερικές φορές τέτοιες παραστρατιωτικές δομές είναι εντολοδόχοι συνταξιούχων αστυνομικών. Τα τάγματα θανάτου είναι επίσης εν δράση. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, δύο άνθρωποι είχαν απαχθεί από ένα νοσοκομείο και βασανίστηκαν. Ένας από αυτούς πέθανε σε ένα δάσος. Οι ειδικές δυνάμεις χρησιμοποιούν στοχευμένα πυρά κατά των διαδηλωτών, και όχι μόνο από όπλα που απλά τραυματίζουν. Ένας από τους σκοτωμένους, σύμφωνα με μια φωτογραφία του σώματός του, πυροβολήθηκε στην καρδιά. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις υπήρξε θύμα ελεύθερου σκοπευτή. Το πρωί της 23ης Ιανουαρίου οι σκοτωμένοι αριθμούσαν 5-7 άτομα.[Σ.τ.μ. οι νεκροί έχουν υπερπολλαπλασιαστεί μέχρι στιγμής. Πληροφορίες κάνουν λόγο για πάνω από 20 νεκρούς] Και δεν γνωρίζουμε την πραγματική έκταση της βίας.

Η ιδεολογία του κυβερνώντος καθεστώτος είναι ένα μίγμα εθνικισμού στυλ Πούτιν, θεωριών συνωμοσίας και πίστης στο δικαίωμά τους, ως ελίτ, να κυβερνούν επί ενός ηλίθιου λαού. Τα groups που υποστηρίζουν τα Μπέρκουτ (η κύρια αστυνομική δύναμη καταστολής) στα κοινωνικά δίκτυα είναι γεμάτα από αντι-Σημιτικά άρθρα που υποστηρίζουν ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης είναι Εβραίοι και θέλουν να επηρεάζουν τα άτομα με τη νομιμοποίηση των γάμων των ομοφυλόφιλων. Αυτό δεν διαφέρει σχεδόν καθόλου από τη ρητορική των Ουκρανών ακροδεξιών.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών δεν είναι μόνο η ακροδεξιά που αντιμετωπίσει την κυβέρνηση, αλλά και άνθρωποι πιο μετριοπαθών απόψεων. Και αποτελούν την πλειοψηφία των διαδηλωτών. Πολλοί από αυτούς είναι αδιάφοροι για τον εθνικισμό ή προδιατεθειμένοι αρνητικά απέναντί του. Πολλοί από αυτούς δεν υποστηρίζουν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι άνθρωποι κατεβαίνουν στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην αστυνομική βία. Και ένα σημαντικό μέρος τους είναι αδιάφορο ή ακόμα και επιφυλακτικό για τις συγκρούσεις στο δρόμο Grushevskogo. Συχνά μπορεί κανείς να ακούσει ότι οι ακροδεξιοί είναι ο «Δούρειος ίππος» του Γιανουκόβιτς και των ειδικών υπηρεσιών, σχεδιασμένος προκειμένου να δυσφημιστεί η διαμαρτυρία. Σίγουρα θα υπήρχαν πολλοί περισσότεροι Κιεβίτες να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις εάν υπήρχε ένας τρόπος για να κατεβάσετε αυτούς τους βλάκες που είναι χρήσιμοι για την κυβέρνηση στους δρόμους. Το βασικό τους αίτημα είναι να τους δωθούν δουλειές στην Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας μετά τη «νικηφόρα επανάσταση».

Οι αναρχικοί πρέπει να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες που είναι αφιερωμένες στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών που είναι σφετερισμένα από τους νόμους της 16ης Ιανουαρίου. Έχει νόημα να αναλάβουν δράση ο καθένας τους στο χώρο εργασίας ή στη γειτονιά και να βοηθήσουν να σαμποτάρουν τις αποφάσεις της δικτατορίας. Δεν έχει νόημα να συμμετέχουν στις δραστηριότητες στο δρόμο Grushevskogo, που ήταν άσκοπες εξ αρχής. Αυτές οι δραστηριότητες δίνουν μονάχα στην κυβέρνηση μια όμορφη εικόνα για την τηλεόραση και επιτρέπουν να εντοπίσει ριζοσπαστικά στοιχεία με τα κινητά τηλέφωνα και βιντεοσκοπώντας.

Σε περίπτωση νίκης της αντιπολίτευσης, καθώς και στην περίπτωση νίκης της κυβέρνησης θα πρέπει να διεξάγουμε ένα μακρύ και σκληρό πόλεμο εναντίον οποιουδήποτε από τα καθεστώτα αυτά. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό. Πρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις προκειμένου να αρχίσουμε να προπαγανδίζουμε τη δικιά μας ελευθεριακή και προλεταριακή ατζέντα στην Ουκρανική πολιτική.

Ούτε θεοί, ούτε αφέντες! Ούτε έθνη, ούτε σύνορα!

Αυτόνομη Ένωση Εργατών, τοπική Κιέβου
23 Ιανουαρίου 2014

[via]

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.