Μένει να δούμε την συνέχεια…
Η συμφωνία που ο Αμερικανός πρόεδρος Τράμπ «τίναξε στον αέρα» υπεγράφη το 2015 ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τη Ρωσία, τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις και την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς -φυσικά- και στο Ιράν.
Παρακάτω συγκεντρώσαμε 6 πληροφορίες σχετικά με το Ιράν και την πυρηνική συμφωνία που πρέπει να ξέρετε.
1. Από το 2000 το Ιράν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα πράγμα που είναι προφανές ότι «τρομοκρατεί» τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ
2. Το 2006 τα Ηνωμένα Έθνη επιβάλουν στο Ιράν αυστηρές οικονομικές κυρώσεις
3. Το 2015 οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, οι μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες και το Ιράν καταλήγουν σε συμφωνία να αρθούν οι αυστηρές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν έναντι ανταλλαγμάτων για το πυρηνικό πρόγραμμα. Το Ιράν δεσμεύεται να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα μόνο για ειρηνικούς σκοπούς και να εγκαταλείψει τους πολεμικούς για τα επόμενα 10 χρόνια. Από την άλλη μεριά η Τεχεράνη μπορεί να επανακτήσει τα περιουσιακά της στοιχεία που είχαν «παγώσει» στις Τράπεζες της Δύσης, γεγονός που της επέτρεψε να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και τους δικούς της αντάρτες στη Συρία.
4. Ο Ντ. Τραμπ υποστηρίζει ότι η συμφωνία «κοστίζει» πολλά στους Αμερικανούς φορολογούμενους και αποχωρεί από αυτήν «τινάζοντάς την στον αέρα» και προαναγγέλλοντας κυρώσεις στην Τεχεράνη, αλλά και σε βάρος όσων χωρών την στηρίξουν.
5. Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία και ότι μ’ αυτόν τον τρόπο «ανοίγουμε το κουτί της Πανδώρας, θα μπορούσε να γίνει πόλεμος» (Ε. Μακρόν) στην ήδη «πυριτιδαποθήκη» της Μέσης Ανατολής.
6. Λίγες μέρες μετά οι ανησυχίες ενισχύονται. Το Ιράν ανοίγει πυρ από τη Συρία εναντίον των στρατιωτικών βάσεων στο κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα των Υψωμάτων του Γκολάν νοτιοδυτικά της Συρίας. Το Ισραήλ ανταποδίδει εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον δεκάδων ιρανικών στόχων στη Συρία.
Ακολουθήστε την ΑΙΧΜΗ στο twitter: https://twitter.com/aixmi_kd