Είναι πραγματοποιήσιμο το αναρχικό ιδανικό; O Ανρί Μπαρμπύς απαντά

Ο Ανρί Μπαρμπύς ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος

Ανρί Μπαρμπύς

Αγαπητοί σύντροφοι:

Ευχαρίστως αποδέχομαι τη φιλική πρόσκληση της «La Revue Anarchiste» απαντώντας στην έρευνα που έχει ξεκινήσει.

Είναι πραγματοποιήσιμο το αναρχικό ιδανικό; Χωρίς καμία αμφιβολία, είναι πραγματοποιήσιμο θεωρητικά. Στην πραγματικότητα, μπορούμε απολύτως να φανταστούμε, χωρίς να φεύγουμε από το πεδίο του πιθανού, ότι σε μια δεδομένη χρονική στιγμή κάθε άνθρωπος, έχοντας επίγνωση του κοινωνικού του ρόλου, θα συμμορφώσει την ατομική του δράση σε αυτό, από μόνος του, με δικιά του θέληση, ωθούμενος από τη δικιά του ορθή κρίση. Από την άλλη μεριά, δεν νομίζω ότι έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτήν τη γενίκευση της κοινωνικής συνείδησης, μια γενίκευση που απαιτεί μακρά προετοιμασία στον τομέα της τάξης και της δράσης.

Τα στοιχεία που πρέπει κανείς να διαθέτει προκειμένου να αναπροσαρμόσει αυθόρμητα στην προσωπική του σφαίρα τις ανάγκες και τις επιθυμίες της συλλογικότητας εξακολουθούν να είναι προνόμιο προσωπικοτήτων που είναι διανοητικά και κυρίως ηθικά πολύ ανώτεροι από το μέσο όρο, και η δραστηριότητα των οποίων μπορεί να ακολουθηθεί από το σύνολο της ανθρωπότητας μόνο με κάποια καθυστέρηση. Αυτός είναι ο λόγος που, αποδίδοντας φόρο τιμής στην ομορφιά του αναρχικού ιδανικού και πρόθυμα αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί ένα ιδιαίτερα παραπάνω στάδιο της κοινωνικής συνειδητοποίησης, πιστεύω ότι αυτή η θεωρία δεν είναι προς το παρόν βιώσιμη. Προκύπτει από τα ανωτέρω ότι εκείνοι που παίρνουν την πρωτοβουλία να το διασπείρουν θα έπρεπε να το θεωρούν σαν μια φόρμουλα με την οποία μπορούμε να προετοιμάζουμε μόνο τις μάζες στις παρούσες συνθήκες, χωρίς να προσπαθούμε να το υλοποιήσουμε με ένα θετικό και συγκεκριμένο τρόπο στη σύγχρονη κοινωνία. Θα έπρεπε να σημειωθεί, μάλιστα, ότι αυτή η φόρμουλα, μεγάλης απλότητας, η κορωνίδα της συλλογικής ζωής των μαζών στη γη, μπορεί να υπάρξει μόνο αν είναι καθολικά αποδεκτή. Η πλήρης απουσία περιορισμών απαγορεύει την πιθανότητα σχισμάτων και εξαιρέσεων στον κοινωνικό οργανισμό.

Αυτό πιστεύω, αγαπητοί σύντροφοι, για ολόκληρη την αναρχική θεωρία. Σας στέλνω αυτήν την περίληψη με τις αδελφικές μου ευχές.

– Henri Barbusse

Μετάφραση: Αιχμή

Ακολουθήστε την ΑΙΧΜΗ στο twitter: https://twitter.com/aixmi_kd

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s