Ο τίμιος

Η εφημερίδα Le Bandit du Nord μας μαθαίνει τι σημαίνει τίμιος.

Τί σημαίνει τίμιος; Λίγοι από αυτούς που υποστηρίζουν το δίπλωμα της τιμιότητας μπήκαν στον κόπο να εξετάσουν το νόημα του τίτλου τίμιος. Είναι ο πειθήνιος, ο δούλος, ο σερνόμενος εργαζόμενος που χαιρετάει, σέβεται, και υποκλίνεται μπροστά στο αφεντικό που τον αναγκάζει να πεθαίνει από την πείνα ο τίμιος. Ο προϊστάμενος που είναι το μαντρόσκυλο στην υπηρεσία του αφεντικού, που μοιράζει πρόστιμα, που ρουφιανεύει τον εργαζόμενο που δεν δουλεύει πολύ, που τον απολύει και βυθίζει την οικογένειά του στη φτώχεια είναι ο τίμιος. Ο στρατιώτης που παρατάσσεται και εκτελεί σωστά τις ηλιθιότητες που έχει διαταχθεί να εκτελέσει, που δέχεται τις προσβολές ενός δεκανέα ή οποιουδήποτε άλλου βαθμού χωρίς να βλεφαρίζει, που επιτρέπει στον εαυτό του να αποκαλείται ηλίθιος, τεμπελόσκυλο, και βλάκας είναι ο τίμιος. Ο άνθρωπος που σκοτώνει τους ομοίους του σε μια εξέγερση ή μια μάχη χωρίς ενδοιασμούς είναι ο τίμιος. Ο άνθρωπος που, εργαζόμενος σε ένα κατάστημα που έχει στη διάθεσή του 4,000 ή 5,00 φράγκα και που –  για να φυλάει την περιουσία ενός χοντρού χαραμοφάη που πίνει σαμπάνια στο σαλόνι του –  δεν έχει το θάρρος να πάρει πέντε φράγκα για να αποτρέψει τα παιδιά του από το να υποφέρουν από την πείνα είναι ο τίμιος.

Το δουλοπρεπές και σερνόμενο σκυλί, ο ρουφιάνος, ο νόμιμος δολοφόνος, ο δειλός, και ο άκαρδος είναι όλοι τίμιοι. Ηλίθιοι εργαζόμενοι, που κολακεύεστε όταν σας αποκαλούν τίμιους, πηγαίντε με τους αστούς που σας κλέβουν! Στο όνομα της τιμιότητας μοστράρετε τα πεινασμένα σας πρόσωπα δίπλα στις στρογγυλές κοιλιές τους. Πηγαίντε στη βάση των παλατιών τους και φτιάχτε τις παράγκες σας. Από την πλευρά μας, απεχθανόμαστε το σκυλί που γλείφει το χέρι που το χτυπά. Λατρεύουμε τη γάτα που γρατζουνάει το άτομο που τη βλάπτει, και αν ακόμα αναγνωρίζαμε το νόμο θα κάναμε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση σε όποιον μας αποκαλούσε τίμιους.

(1890)

Μετάφραση: Αιχμή

Ακολουθήστε την ΑΙΧΜΗ στο twitter: https://twitter.com/aixmi_kd

4 thoughts on “Ο τίμιος

  1. Παράθεμα: Η «LE BANDIT DU NORD» ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΊΜΙΟ ΆΝΘΡΩΠΟ | Ώρα Κοινής Ανησυχίας

  2. Παράθεμα: Ο ΤΙΜΙΟΣ… « απέραντο γαλάζιο

  3. Παράθεμα: Ο ΤΙΜΙΟΣ… | ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ

  4. Παράθεμα: Ο τίμιος | Ελεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.