Ρατσιστές αντιστρόφως;

Δύο απόσμασμα από λόγο του Μάλκολμ Χ με αφορμή τις εισβολές χρυσαυγιτών σε σχολεία

«Αδελφοί και αδελφές, αν εσείς κι εγώ απλά συνειδητοποιούσαμε, ότι αφ’ ης στιγμής μαθαίνουμε να μιλάμε τη γλώσσα που αυτοί καταλαβαίνουν, τότε θα το πιάσουν. Δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε ποτέ με έναν άνθρωπο αν δεν μιλάτε στη γλώσσα του. Αν ένας άνθρωπος μιλάει τη γλώσσα της ωμής βίας, δεν μπορείτε να φτάσετε σ’ αυτόν με ειρήνη. Γιατί καληνύχτα! θα σας σπάσει στα δυο, όπως έχει κάνει εξαρχής. Αν ένας άνθρωπος μιλάει Γαλλικά, δεν μπορείτε να μιλήσετε με αυτόν στα Γερμανικά. Αν μιλάει Σουαχίλι, δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στα Κινέζικα. Θα πρέπει να μάθετε, τι μιλάει αυτός ο άνθρωπος; Άπαξ και ξέρετε τη γλώσσα του, μάθετε πώς να μιλάτε τη γλώσσα του. Θα το πιάσει, θα υπάρξει κάποιος διάλογος, κάποια επικοινωνία, και κάποια κατανόηση θα αναπτυχθεί. Είστε σε αυτή τη χώρα αρκετό καιρό για να γνωρίζετε τη γλώσσα που μιλάει η Κλαν, ξέρουν μόνο μία γλώσσα. Τί πρέπει εσείς κι εγώ να αρχίσουμε να κάνουμε το 1965, εννοώ ότι αυτό πρέπει εσείς να κάνετε γιατί οι περισσότεροι από μας το κάνουν ήδη, να αρχίσετε να μαθαίνετε μια νέα γλώσσα. Μάθετε τη γλώσσα που αυτοί καταλαβαίνουν, και έπειτα όταν έρχονται στο κεφαλόσκαλο να μιλήσουν, μπορούμε να μιλήσουμε».

«…. Είναι ένα καθήκον, είναι δικό σας και δικό μου καθήκον, ως άνθρωποι, ως ανθρώπινα όντα, είναι καθήκον μας για το λαό μας, να οργανωθούμε. Ας μάθει η κυβέρνηση ότι αν δεν σταματήσει αυτή την Κλαν, θα τη σταματήσουμε μόνοι μας. Τότε θα δείτε την κυβέρνηση να αρχίζει να κάνει κάτι γι’ αυτό. Αλλά μη φανταστείτε ποτέ ότι πρόκειται να το κάνει υπό κάποια ηθική βάση, όχι. Έτσι δεν πιστεύω στη βία, γι’ αυτό και θέλω να τη σταματήσω».

Μετάφραση: Αιχμή

Ακολουθήστε την ΑΙΧΜΗ στο twitter: https://twitter.com/aixmi_kd

One thought on “Ρατσιστές αντιστρόφως;

  1. Παράθεμα: ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΣ; … « απέραντο γαλάζιο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.