Η δύση έρχεται νωρίς

Ο Αμερικανός ελευθεριακός σοσιαλιστής Murray Bookchin έγραψε ένα κείμενο για να συνοδέψει το τέλος της ζωής του.

 

Η δύση έρχεται νωρίς, όπως θα έπρεπε στο φθινόπωρο των εποχών και στο φθινόπωρο της ζωής. Κάθε μέρος του σώματός μου αναγγέλει την αιωνιότητα που πρέπει σε λίγο να ακολουθήσει — ο αυξανόμενος πόνος που οι θανατηφόρες ασθένειες αποικίζουν το σώμα μου, η ανεπάρκεια των οργάνων μου, η απώλεια ενέργειας, η επιθυμία για θάνατο. Ακόμη και η κοινωνία φαίνεται να πεθαίνει, να με εγκαταλείπει, να χτυπά πένθιμα τις καμπάνες της. Σ’ εκείνους που είναι κοντά στο θάνατο, έτσι είναι τα πράγματα. Για εκείνους που είναι ακόμα νέοι, δεν αισθάνομαι τίποτα παρά θλίψη. Πόσο λυπηρό το γεγονός ότι τα παιδιά μου θα έπρεπε να είναι αντιμέτωπα με μια ολόκληρη ζωή στειρότητας και φόβου.

Τρεις μέρες έχουν περάσει αφότου ο Μπους επανεξελέγη. Η ιστορία απειλεί να γυρίσει πίσω μια εποχή! Αυτό που συγκρατούσε τη ζωή μου ήταν ο σοσιαλισμός. Το αν μια κοινωνία θα δημιουργηθεί ποτέ με βάση το κοινόβιο, τη φροντίδα και την αλληλεγγύη· αν πάνω απ’ όλα θα βασίζεται στη λογική, δεν το ξέρω. Ο λόγος έχει πάντοτε καθοδηγήσει τις πεποιθήσεις μου, συχνά τις πράξεις μου· τώρα ο ζήλος μου σκοτεινιάζει, όμως οι περισσότερες απ’ τις πεποιθήσεις μου είναι τόσο ισχυρές όσο ποτέ.

Αυτό υπήρξε το καθοδηγητικό – και επίπονο – φως της ζωής μου. Ο σοσιαλισμός είναι το αστέρι με το οποίο καθοδηγώ τις σκέψεις μου, όσο κι αν μ’ έχει απογοητεύσει και διαψεύσει τις ελπίδες μου. Το να με γνωρίζεις σημαίνει να γνωρίζεις τις ορθολογικές ιδέες μου, όχι να γνωρίζεις τη χρονολογία των βιολογικών γεγονότων – να προετοιμάζεις το «βιβλίο» της ζωής μου. Αυτές οι ορθολογικές ιδέες, καθεμιά τακτοποιημένη διαλεκτικά σε πραγματικότητες εξίσου ξεχωρισμένες απ’ τις αλήθειες, διαμορφώνουν τον πυρήνα της ίδιας μου της ύπαρξης. Όλα τα άλλα μετρούν για κουσούρια, άτακτες ασυνέχειες, συχνά απλά γεγονότα. Είναι απ’ αυτήν την κληρονομιά της ελευθερίας που η δικιά μου αίσθηση συνέχειας διαμόρφωσε τη διπλή έλικα των σκέψεών μου, αλληλεπιδρώντας με μια κληρονομιά κυριαρχίας – καθεμιά διαπλεκόμενη με την άλλη. Παίρνοντάς τις μαζί, ήταν ο θώρακας της ύπαρξής μου, η μία κατατιθέμενη στην άλλη κληρονομιά, εξαντλούμενη στην άλλη, έως ότου η ελευθερία να φτάσει στη μέγιστη (εάν είναι άγνωστη) έκταση που ήταν δυνατό για το χρόνο και τον τόπο της.

Δεν ξέρω αν υπάρχει ένα «τέλος της ιστορίας» – με την έννοια ότι δεν ξέρω αν ποτέ μπορεί να υπάρξει ένα. Η λογική με ωθεί να πιστέψω ότι ποτέ δεν μπορεί να υπάρξει. Αλλά δεν χρειάζεται να πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει. Αυτό που θα έπρεπε να συμβεί είναι ότι η κληρονομιά της ελευθερίας – προσωπική όσο και κοινωνική – θα έπρεπε να επεκταθεί σιγά σιγά σε ένα σημείο όπου, μέσω της αλληλεπίδρασής της, θα απορροφήσει την κληρονομιά της κυριαρχίας. Τα δύο θα γίνουν τελικά ένα υπό την έννοια ότι η κυριαρχία δεν θα έχει πλέον νόημα. Θα έχει γίνει τόσο παράλογο το να θέτεις οποιαδήποτε αξίωση εναντίον της ελευθερίας.

Αλλά αυτό, αναγνωρίζω, είναι το ρομαντικό που κατοικεί μέσα μου όπως η αρχή μου της ελπίδας. Ακριβώς όπως τα οικονομικά θα έπρεπε να γίνουν ηθική σε μια ορθολογική κοινωνία (που είναι η κοινωνία που θα ήθελα να δω να έρχεται στην ύπαρξη), έτσι δίνω στο ρομαντικό ένα μόνιμο τόπο στις ανθρώπινες υποθέσεις. Το να ζεις δίχως ένα κοινωνικό ρομάντζο είναι το ίδιο με το να βλέπεις δίχως χρώμα. Φανταστείτε πως θα ήταν η ζωή σε μαύρο και άσπρο, δίχως να είσαι σε θέση να ακούς – να είσαι κουφός στη μουσική. Βήμα βήμα οι δυνατότητές μας σαν την ακοή οργάνωσαν τον ήχο, και γεννήθηκε η Μασσαλιώτιδα.

Μετάφραση: Αιχμή

2 thoughts on “Η δύση έρχεται νωρίς

  1. Παράθεμα: εκενώστε τους δρόμους από τα όνειρα – 9 | Αέναη κίνηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.