Το μέλλον του πεσιμισμού και του ατομικισμού

Κείμενο προβληματισμού από τον Georges Palante

Τα πάντα στην τρέχουσα κοινωνική εξέλιξη δείχνουν μια αυξημένη ενίσχυση των δυνάμεων της κοινωνίας, μια όλο και περισσότερο αξιοσημείωτη τάση προς την καταπάτηση του συλλογικού πάνω στο άτομο.

Τα πάντα εξίσου δείχνουν ότι από την πλευρά των περισσότερων ατόμων αυτή η καταπάτηση θα είναι όλο και λιγότερο αισθητή, και θα προκαλέσει όλο και λιγότερη αντίσταση και ανταρσία. Ο κοινωνικός κομφορμισμός και οπτιμισμός θα έχει γι’ αυτό καθαρά την τελευταία λέξη. Η κοινωνία θα αναδυθεί νικήτρια πάνω στο άτομο. Τότε θα έρθει μια στιγμή όταν οι κοινωνικές αλυσίδες δεν θα πληγώνουν σχεδόν κανέναν, ελλιπής από ανθρώπους αρκετά ερωτευμένους με την ανεξαρτησία και αρκετά εξατομικευμένους ώστε να αισθάνονται αυτές τις αλυσίδες και να υποφέρουν από αυτές. Ελλείψει μαχόμενων, η μάχη θα έρθει σε ένα τέλος. Η μικρή ανεξάρτητη μειοψηφία θα γίνει όλο και πιο μικρή.

Ωστόσο όσο μικρή και αν είναι, θα υποφέρει από την αυξημένη κοινωνική πίεση. Θα αντιπροσωπεύει, σε αυτή την εποχή του σχεδόν απόλυτου κομφορμισμού και της γενικευμένης κοινωνικής ευχαρίστησης, τον πεσιμισμό και τον ατομικισμό.

Μετάφραση: Αιχμή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.