1987: Η μάχη της Καλογρέζας

Σαν σήμερα, ο Μιχάλης Πρέκας χτυπιέται από τα πυρά της αστυνομίας μετά από πολύωρη μάχη με τους αστυνομικούς.

ΜΙΧΑΛΗΣΠΡΕΚΑΣ

Μιχάλης Πρέκας (1955-1987)

PREKAS - 2

5a

Την 1η Οκτωβρίου 1987 στην Καλογρέζα οι Χριστόφορος Μαρίνος, ο Κλέαρχος Σμυρναίος μαζί με τον Μιχάλη Πρέκα, προσπάθησαν να κλέψουν από περιπολικό έναν ασύρματο ο οποίος θα επέτρεπε στο φυγόδικο τότε Πρέκα να γνωρίζει τις κινήσεις της αστυνομίας. Αφού καταδιώκεται εγκλωβίζεται στην ταράτσα μιας πολυκατοικίας και μετά από πολύωρη μάχη με τους αστυνομικούς χτυπιέται από τα πυρά της αστυνομίας. Συλλαμβάνονται οι άλλοι δύο. Στη φωτογραφία ο Πρέκας μόλις έχει δεχτεί καταιγισμό σφαιρών και μπάτσοι στη βάση της πολυκατοικίας τρέχουν προς το μέρος του.

PREKAS - 1

2

4

3

Αιμόφυρτος μεταφέρεται στο περιπολικό. 

1
 
Από τον Τύπο της εποχής

Από τον Τύπο της εποχής

Απόσπασμα από την προκήρυξη της 17Ν που δημοσιεύτηκε στις 11 Οκτωβρίου 1987 με αφορμή την ανακάλυψη της υποτιθέμενης γιάφκας στην οδό Καλαμά στα Σεπόλια
«Πέρα απ’ τη συνεχή παραπληροφόρηση μέσω των δημοσιογράφων, σημειώνουμε την όλη επιχείρηση που κατάληξε στη στυγνή φασιστική δολοφονία του Πρέκα. Εκατοντάδες μπάτσοι με πολιτικά να ζητούν σα δήθεν αγανακτισμένοι πολίτες το λυντσάρισμά του πασχίζοντας να δημιουργήσουν συναίνεση για τη φασιστική πρακτική τους. Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων να ξυλοκοπούν το Μαρίνο και να το παρουσιάζουν μέσω των δημοσιογράφων ότι χτυπήθηκε από πολίτες. Τέλος η δολοφονία που είναι συνέπεια του συνδυασμού αλλαλούμ της αμερικάνικης πολιτικής-διαταγής, που επιτάσσει να σκοτώνονται οι «τρομοκράτες» σε τέτιες περιπτώσεις, και της ελληνικής ιδιαιτερότητας — ο Πρέκας έκανε βόλτες στο μπαλκόνι κοροϊδεύοντας τους χωρίς να προφυλάσσεται — που επέβαλλε να μη σκοτωθεί. Έτσι αυτή η δολοφονία διέλυσε το μύθο των ειδικών δυνάμεων, αποκάλυψε το πραγματικό τους ποιόν, τους ξεσκέπασε πανηγυρικά σαν μια συμο-ρία ανίκανων, θρασύδειλων χαραμοφάηδων. Έχοντας όλα τα πλεονεκτήματα με το μέρος τους, υπερσύγχρονο οπλισμό, αλεξίσφαιρα γιλέκα, έχοντας περικυκλώσει τον Πρέκα, όντας καμιά εκατοστή ακροβολισμένοι απέναντι σε έναν, δηλαδή παίζοντας εκ του ασφαλούς αφού δεν διέτρεχαν κανένα κίνδυνο, όχι μόνο δεν κατόρθωσαν να τον συλλάβουν, αλλά μόλις ο Πρέκας εμφανίστηκε στο μπαλκόνι κι έριξε έναν πυροβολισμό στον αέρα, τα ‘καναν στην κυριολεξία και απάντησαν με καταιγισμό σφαιρών. Μπορούμε να πούμε λογικά ότι ο Πρέκας πέφτοντας δολοφονημένος απ’ τις σφαίρες τους, τους εκδικήθηκε άσχημα. Τους ξεβράκωσε με τον πιο εξευτελιστικό τρόπο.»
url

Αφίσα της εποχής που κυκλοφόρησε επ’ αφορμή του θανάτου του Μ. Πρέκα.

5 thoughts on “1987: Η μάχη της Καλογρέζας

 1. http://www.crime.gr/9477/articles/i-%C2%ABmaxi%C2%BB-tis-kalogrezas-me-nekro-ton-mix/article.aspx ~~~~~~ Η Βαγγελιώ Βογιατζή, σύντροφος του Μιχάλη Πρέκα και μητέρα το παιδιού του, αρχικά κατηγορήθηκε και φυλακίστηκε περίπου ένα χρόνο μεγαλώνοντας το μωρό της μέσα στη φυλακή. Αποφυλακίστηκε όταν αθωώθηκε μαζί με τον Μπουκουβάλα και προσπάθησε την καταδίκη των δολοφόνων του Μ. Πρέκα.

  Προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο ζητώντας να αναιρεθεί το βούλευμα του συμβουλίου εφετών με το οποίο απαλλάχτηκε ο αστυνομικός Ν. Κ, ο οποίος φέρεται πως πυροβόλησε και σκότωσε στην μάχη της Καλογρέζας τον Οκτώβριο του 1987 τον Μιχάλη Πρέκα. Ουσιασικό επιχείρημα της Βαγγελιώς Βογιατζή είναι ότι ο αστυνομικός ανταπέδωσε τους πυροβολισμούς του Μιχάλη Πρέκα και τον σκότωσε από μεγάλη απόσταση και ενώ η κάλυψή του ήταν πλήρης με αποτέλεσμα να μην αιτιολογείται η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου ότι ο αστυνομικός βρισκόταν σε κατάσταση νόμιμης άμυνας. Συγκατηγορούμενοι «ΕΚΑΜίτες» ήταν ο 51χρονος -σήμερα- «Γιάννης» που συνελήφθη στην Εύβοια για τους εκβιασμούς των καταστηματαρχών.

  Μετά από χρόνια, αναβολές το δικαστήριό έβγαλε το πόρισμα ότι ο Πρέκας δεν δολοφονήθηκε και απήλλαξε τους αστυνομικούς.

  Συλλαμβάνεται για εμπόριο όπλων

  Στις 20 Φεβρουαρίου 1991, ο «ΕΚΑΜίτης» συλλαμβάνεται μαζί με τον συνάδελφό του Π.Κ στην πυλωτή πολυκατοικίας της οδού Ροϊκου στο Ν. Κόσμο, τη στιγμή που διαπραγματεύονταν με ιδιώτη (ο οποίος ενεργούσε για λογαριασμό της Αστυνομίας) την πώληση δύο πιστολιών τύπου «Μπράουνιγκ» αντί 360.000 δρχ. το ένα και 1.200 σφαιρών διαφόρων διαμετρημάτων. Μετά από έρευνα, που έγινε στο διαμέρισμα του Π.Κ., βρέθηκαν σφαίρες, ένα πιστόλι και πολλά πυρομαχικά, ενώ στην γκαρσονιέρα που έμενε ο «ΕΚΑΜίτης» μαζί με τον αστυνομικό αδερφό του, διοικητή της ΕΚΑΜ, στην οδό Νάξου 1 στην Κυψέλη υπήρχε μεγάλος αριθμός πυρομαχικών, όπως πυροκροτητές, χειροβομβίδες, εκρηκτικές ύλες, πιστόλια, φυσίγγια.

  Η ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τη σύλληψή τους ήταν λακωνική.

  Η σύλληψή του τότε αστυνομικού της ΕΚΑΜ, ο οποίος είχε υπηρετήσει και στην προσωπική φρουρά του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, είχε προκαλέσει αίσθηση. Ο τότε πρωθυπουργός μάλιστα είχε ζητήσει από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Ι. Βασιλειαδη, την παραδειγματική τιμωρία των δυο συλληφθέντων. Λίγες μέρες μετά προφυλακίστηκε, καθώς με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνος.

  Στις 19 Ιουνίου 1997, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, καταδίκασε για παράνομη κατοχή και εμπόριο όπλων τον πρώην διοικητή της ΕΚΑΜ σε 3 χρόνια φυλάκιση για κατοχή πυρομαχικών, τον αδερφό του Ι. Αργ. απότακτο αστυνομικός της ΕΚΑΜ, σε 4 χρόνια και 2 μήνες για κατοχή και εμπορία όπλων και πυρομαχικών και κατοχή μικροποσότητας χασίς, ο ιδιωτικός αστυνομικός σε 2,5 χρόνια για κατοχή πυρομαχικών και ο Π. Κοσ., σε 4 χρόνια φυλάκιση για κατοχή και εμπορία όπλων και πυρομαχικών.

  Απολογούμενος ο Ι. Αργ. απέδωσε, τη «σκευωρία» στην ίδια την… Αστυνομία «την περίοδο που γίνονταν οι κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών»…

  Στις 24 Ιουνίου 1998 το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδικάζει τελεσίδικα τους πρώην αστυφύλακες Ι. Αργ. και Π. Κοσ. σε ποινές φυλάκισης 4 ετών. Για συνέργεια στην ίδια υπόθεση καταδικάστηκε σε 2,5 ετών φυλάκιση ο αδερφός του «ΕΚΑΜίτη».

 2. Παράθεμα: χόρεψες πάνω στο φτερό του καρχαρία – 9 | Αέναη κίνηση

 3. Ολα καλά αλλά η αφίσα για τον Μιχάλη Πρέκα δεν είναι εκείνης της εποχής.
  Κυκλοφόρησε το 2007 απο ομάδα συντρόφων και είναι εμπνευσμένη απο πολύ παλιότερη αφίσα για τον Μιχάλη Πρέκα που είχε κυκλοφορήσει στα Χανιά.

 4. Παράθεμα: χόρεψες πάνω στο φτερό του καρχαρία – 9 – Αέναη κίνηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.