Το τελευταίο γράμμα του Πέτρου Κροπότκιν

«Συγκεντρωτικά παραστρατήματα της Ρώσικης Κομμουνιστικής επανάστασης θα βοηθήσουνε τους εργάτες  άλλων χωρών να αποφύγουνε παρόμοια σφάλματα.»

Το ακόλουθο γράμμα γράφτηκε από τον Πέτρο Κροπότκιν στο φίλο του, De Reijger, τον Ολλανδό αναρχικό, που τον είχε προσκαλέσει να έρθει να μείνει στο Χάαρλεμ:

«Μόσχα, Ντμιτρόφ, 23 Δεκέμβρη 1920.

«Αγαπητέ σύντροφε De Reijger,—Tις θερμότερες ευχαριστίες μου για το ευγενικό σου γράμμα του Νοέμβρη, που επιτέλους έφτασε σε μένα. Και οι τρεις μας, η γυναίκα μου, η κόρη μου, κι εγώ, έχουμε αγγιχτεί βαθύτατα από το γράμμα σου και την πρόσκλησή σου. Όμως όπως ίσως γνωρίζεις ήδη από το γράμμα που έστειλα στους συντρόφους του ‘Συνδικαλιστή του Βερολίνου,’ η θέση μας είναι σήμερα τόσο κακή όσο ήτανε τον περασμένο χρόνο. Έχουμε τις ανάγκες της ζωής, και αναλόγως κανείς δεν θα μπορούσε να πει πως οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, είναι μια μεγάλη ευκαιρία.

«Η κοινωνική επανάσταση πήρε αθέλητα μια Συγκεντρωτική και εξουσιαστική στροφή στη Ρωσία. Ακόμα, προβάλλει τη δυνατότητα μιας μετάβασης από την καπιταλιστική κοινωνία στη σοσιαλιστική κοινωνία. Και αυτή η σκέψη σίγουρα θα εμψυχώσει τους Σοσιαλιστές της Δυτικής Ευρώπης στις προσπάθειές τους να ανοικοδομήσουν την κοινωνία επί τη βάση της αντι-καπιταλιστικής ισότητας. Εξάλλου, πέρα από κάθε αμφιβολία, τα Συγκεντρωτικά παραστρατήματα της Ρώσικης Κομμουνιστικής επανάστασης θα βοηθήσουνε τους εργάτες  άλλων χωρών να αποφύγουνε παρόμοια σφάλματα.

«Με αδελφικούς χαιρετισμούς,

«ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΟΠΟΤΚΙΝ.

«Y.Γ.—Ζούμε σε μια μικρή πόλη 60 χλμ στα βόρεια της Μόσχας, όπου έχουμε ένα μικρό αγρόκτημα στο οποίο η γυναίκα μου εργάζεται. Δυστυχώς, δεν είμαι πλέον σε θέση να κάνω σωματική εργασία, έτσι η γυναίκα μου μονάχα φροντίζει τα λαχανικά που χρειαζόμαστε για το χειμώνα. Ασχολούμε επί του παρόντος με ένα μεγάλο έργο, ‘Ηθική στη Nατουραλιστική βάση.’

Μετάφραση: Αιχμή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.