Μαριούς Ζακόμπ: ξέρετε ποιος είμαι, ένας επαναστάτης που επιβιώνει χάρη στα προϊόντα των διαρρήξεών του

Σαν σήμερα πεθαίνει ο Γάλλος αναρχικός ιλλεγκαλιστής

Στην αυγή του 20ού αιώνα ο Μαριούς Ζακόμπ ηγήθηκε μιας συμμορίας ένοπλων ιλλεγκαλιστών βασισμένων στο Παρίσι, αν και οι δραστηριότητές τους τελικά εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη Γαλλία. Ο Ζακόμπ ισχυρίστηκε ότι είχε λάβει μέρος σε 106 ληστείες, και στα 1903 η συμμορία του σκότωσε έναν αστυνομικό και τραυμάτισε άλλον έναν σε μια μάχη στο Αμπεβίλ. Συννελήφθη 18 μήνες αργότερα και δικάστηκε στα 1905. Κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Φυλακίστηκε στη Νήσο του Διαβόλου, στη Γαλλική Γουιάνα, όπου ο διευθυντής τον χαρακτήρισε ως τον πιο επικίνδυνο κρατούμενο που υπήρξε ποτέ. Επιχείρησε να δραπετεύσει 17 φορές και πέρασε 5 χρόνια στην απομόνωση, τα 2 από αυτά αλυσοδεμένος.

Η ζωή του Μαριούς Ζακόμπ που ενέπνευσε τη φαντασία του Μωρίς

«Η ζωή του Μαριούς Ζακόμπ ενέπνευσε τη φαντασία του Μωρίς Λεμπλάν»

Ο Ζακόμπ μωρό

Ο Ζακόμπ σε νηπιακή ηλικία

Ο Μαριούς Ζακόμπ 17 χρονών

Ο Μαριούς Ζακόμπ 17 χρονών

Μαριούς Ζακόμπ

Ο Μαριούς Ζακόμπ στη δίκη του

Ο Μαριούς Ζακόμπ, 11 Απριλίου 1903.

jacob-chapeau

«Ζακόμπ, αρχηγός της συμμορίας»

Ο Ζακόμπ περιτριγυρισμένος από αστυνομικούς

Ο Ζακόμπ περιτριγυρισμένος από αστυνομικούς

Η εποχή των "εργαζόμενων τη νύχτα"

«Η εποχή των ‘εργαζόμενων τη νύχτα'»

Σκίτσο του Μαριούς Ζακόμπ

Σκίτσο του Μαριούς Ζακόμπ

Η απολογία του Ζακόμπ στη Germinal.

Η απολογία του Ζακόμπ – Γιατί ήμουν διαρρήκτης στη Germinal.

Iles du Salut, Γαλλική Γουιάνα, το περίφημο «νησί του Διαβόλου» το οποίο υπήρξε από το 1852 έως το 1946 φυλακή για πολιτικούς κρατουμένους, μεταξύ των οποίων και ο Ντρέιφους.

Iles du Salut, Γαλλική Γουιάνα, η περίφημη «Νήσος του Διαβόλου» η οποία υπήρξε από το 1852 έως το 1946 φυλακή για πολιτικούς κρατουμένους, μεταξύ των οποίων και ο Ντρέιφους.

Η απολογία του Ζακόμπ

ΓΙΑΤΙ ΗΜΟΥΝ ΔΙΑΡΡΗΚΤΗΣ

[μεταφραση: aixmi]

«Μεσσιέρς:

Τώρα ξέρετε ποιος είμαι: ένας επαναστάτης που ζει χάρη στα προϊόντα των διαρρύξεών του. Επιπλέον πυρπόλησα αρκετά ξενοδοχεία και υπερασπίστηκα την ελευθερία μου έναντι των επιθέσεων των εκπροσώπων της εξουσίας.

Έθεσα γυμνή ενώπιόν σας ολόκληρη τη ζωή μου μάχης: την υποβάλω σαν άσκηση για τη νοημοσύνη σας.

Μην αναγνωρίζοντας κανενός το δικαίωμα να με κρίνει, δεν ζητώ συγχώρεση ή επιείκεια. Δεν ζητιανεύω από εκείνους που μισώ και περιφρονώ. Είστε οι ισχυρότεροι. Κάντε με ό,τι θέλετε· στείλτε με στις ποινικές αποικίες ή στην αγχόνη. Δεν μου καίγεται καρφί! Αλλά προτού αποχωριστούμε επιτρέψτε μου να σας πω κάτι τελευταίο.

Εφόσον πρωτίστως με καταδικάζετε επειδή είμαι κλέφτης είναι χρήσιμο να προσδιορίσουμε τι είναι κλεψιά.

Κατά τη γνώμη μου κλεψιά είναι η ανάγκη που έχουν νιώσει όλοι οι άνθρωποι να πάρουν αυτά που ικανοποιούν τις ορέξεις τους. Αυτή η ανάγκη εκδηλώνεται στο κάθε τι: απ’ τα αστέρια που γεννιούνται και πεθαίνουν σαν τις υπάρξεις, στα έντομα του αέρα, τόσο μικρά, τόσο άπειρα που τα μάτια μας μόλις που τα διακρίνουν. Η ζωή δεν είναι τίποτε άλλο παρά κλοπή και σφαγή. Τα φυτά και τα ζώα καταβροχθίζουν το ένα το άλλο για να επιβιώσουν.

Γεννιέται κάποιο μονάχα για να προσφερθεί ως τροφή για το άλλο. Παρόλο το επίπεδο του πολιτισμού ή, για να το πούμε καλύτερα, παρά την τελειότητα που έχει φτάσει, ο άνθρωπος είναι επίσης υποταγμένος σ’ αυτό το νόμο, και μπορεί να γλυτώσει μονάχα υπό τον πόνο του θανάτου. Σκοτώνει τόσο τα φυτά όσο και τα ζώα για να τραφεί: είναι αχόρταγος.

Εκτός απ’ τα πράματα διατροφής που του εξασφαλίζουν την επιβίωση, ο άνθρωπος επίσης συντηρείται με αέρα, νερό, και φως. Αλλά έχουμε δει ποτέ δυο ανθρώπους να σκοτώνει ο ένας τον άλλον για τη μοιρασιά αυτών των φαγώσιμων; Όχι απ’ όσο ξέρω. Παρόλα αυτά είναι τα πολυτιμότερα αγαθά, δίχως τα οποία ο άνθρωπος δεν μπορεί να επιβιώσει.

Μπορούμε να αντέξουμε μερικές μέρες δίχως να καταναλώνουμε τις ουσίες για τις οποίες γινόμαστε δούλοι. Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο όταν πρόκειται για τον αέρα; Ούτε για ένα τέταρτο της ώρας. Το νερό υπολογίζεται τα τρία τέταρτα του οργανισμού μας και είναι απαραίτητο για τη διατηρήση της ελαστικότητας των ιστών μας. Δίχως θερμότητα, δίχως τον ήλιο, η ζωή θα ήταν εντελώς αδύνατη.

Και έτσι κάθε άνθρωπος παίρνει, κλέβει την τροφή του. Τον κατηγορούμε ότι διαπράττει έγκλημα; Σίγουρα όχι! Γιατί τότε τα διακρίνουμε αυτά απ’ τα υπόλοιπα; Γιατί τα υπόλοιπα απαιτούν το ξόδεμα μιας προσπάθειας, κάποιας ποσότητας εργασίας. Αλλά η εργασία είναι η ίδια η ουσία της κοινωνίας· που είναι, η συνεργασία όλων των ατόμων στην κατάκτηση με λιγότερο κόπο της μεγαλύτερης ευημερίας. Δεν είναι πράγματι αυτή η πραγματικότητα; Βασίζονται οι θεσμοί σας σε τέτοια μορφή οργάνωσης; Η αλήθεια αποδεικνύει το αντίθετο.

Όσο περισσότερο ο άνθρωπος δουλεύει τόσα λιγότερα κερδίζει. Όσο λιγότερο παράγει τόσο περισσότερο επωφελείται. Η αξία δεν λαμβάνεται υπόψη. Μονάχα οι τολμηροί αρπάζουν την εξουσία και σπεύδουν να νομιμοποιήσουν τη λεηλασία τους.

Απ’ την κορυφή ως τον πάτο της κοινωνικής ιεραρχίας δεν υπάρχει τίποτε παρά δειλία στη μια μεριά και ηλιθιότητα στην άλλη. Πώς μπορείτε να περιμένετε ότι διεισδύοντας μ’ αυτές τις αλήθειες θα μπορούσα να είχα σεβαστεί μια τέτοια κατάσταση πραγμάτων;

Ο οινοπώλης και ο νταβατζής πλουτίζουν, ενώ ο μεγαλοφυής άνθρωπος πεθαίνει άπορος σ’ ένα νοσοκομειακό κρεβάτι. Ο φούρναρης που ζυμώνει ψωμί δεν παίρνει κανένα· ο παπουτσής που φτιάχνει χιλιάδες παπούτσια περπατάει ξυπόλητος· η μοδίστρα που φτιάχνει προμήθειες από ρούχα δεν έχει κανένα να καλυφθεί· ο χτίστης που χτίζει πύργους και παλάτια αποζητάει λίγο αέρα σε μια βρωμερή τρώγλη. Αυτοί που παράγουν τα πάντα δεν έχουν τίποτα, και αυτοί που δεν παράγουν τίποτα έχουν τα πάντα.

Τέτοια κατάσταση πραγμάτων μπορεί να παράγει μονάχα ανταγωνισμό ανάμεσα στις εργαζόμενες τάξεις και τις ιδιοκτήτριες, δηλ., τις άπραγες, τάξεις. Η πάλη ξεσπά και το μίσος παραδίνει το χτύπημά του.

Αποκαλείτε έναν άνθρωπο κλέφτη και ληστή· εφαρμόζετε την αυστηρότητα του νόμου πάνω του δίχως να αναρρωτιέστε αν θα μπορούσε να γίνει κάτι άλλο. Έχουμε δει ποτέ κάποιον εισοδηματία να γίνεται ληστής; Παραδέχομαι ότι εγώ δεν το έχω υπόψη μου. Αλλά εγώ, που δεν είμαι ούτε εισοδηματίας ούτε ιδιοκτήτης, εγώ που δεν είμαι παρά μονάχα ένας άνθρωπος που διαθέτει μονάχα τα χέρια και το μυαλό του για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του, έπρεπε να συμπεριφερθώ διαφορετικά. Η κοινωνία μου παραχωρεί τρεις μονάχα τρόπους επιβίωσης: δουλειά, ζητιανιά, ή κλοπή. Η δουλειά, μακρυά απ’ το να μου είναι αντιπαθής, με ευχαριστεί: ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει δίχως να δουλεύει. Οι μυς και το μυαλό του περιέχουν μια ποσότητα ενέργειας που πρέπει να ξοδευτεί. Αυτό που μισούσα ήτανε να χύνω το αίμα και τον ιδρώτα μου για λίγα ψίχουλα μισθού· να δημιουργείται πλούτος που δεν θα μου τον επέτρεπαν.

Με μια λέξη, το βρίσκω μισητό να παραδίνομαι στην πορνεία της εργασίας. Η ζητιανιά είναι ξεπεσμός, η άρνηση κάθε αξιοπρέπειας. Κάθε άνθρωπος έχει τη θέση του στο συμπόσιο της ζωής.

Το δικαίωμα στη ζωή δεν το ζητιανεύεις, το παίρνεις.

Η κλοπή είναι η αποζημίωση, η ανάκτηση της κτήσης. Αντί να είμαι κλεισμένος σ’ ένα εργοστάσιο, όπως σε μια ποινική αποικία· αντί να ζητιανεύω γι’ αυτά που δικαιωματικά μου ανήκουν, προτίμησα να επαναστατήσω και να πολεμήσω τους εχθρούς μου πρόσωπο με πρόσωπο κάνοντας πόλεμο στους πλούσιους, επιτειθέμενος στα αγαθά τους.

Φυσικά καταλαβαίνω ότι θα προτιμούσατε να υποταχθώ στους νόμους σας· ότι σαν πειθήνιος και εξουθενωμένος εργαζόμενος να είχα δημιουργήσει πλούτο μ’ αντάλλαγμα έναν ασήμαντο μισθό, και όταν το κορμί μου θα είχε εξουθενωθεί και το μυαλό μου αχρηστευτεί θα είχα πεθάνει σε μια γωνιά του δρόμου. Τότε δεν θα μ’ αποκαλούσατε «κυνικό ληστή», αλλά «τίμιο εργαζόμενο». Με κολακείες, θα μου δίνατε ακόμα το μετάλλιο της εργατικότητας. Οι παπάδες υπόσχονται τον παράδεισο στα κορόιδά τους. Εσείς είστε λιγότερο αφηρημένοι: τους υπόσχεστε ένα κομμάτι χαρτί.

Σας ευχαριστώ για την τόση καλοσύνη, τόση ευγνωμοσύνη, μεσσιέρς. Προτιμώ να είμαι ένας κυνικά ενσυνείδητος των δικαιωμάτων μου παρά ένα ρομπότ, μια καρυάτιδα.

Όσο δυνατόν πιο γρήγορα απέκτησα συνείδηση του εαυτού μου δόθηκα στην κλοπή δίχως κανένα ενδοιασμό. Δεν έχω θέση στη λεγόμενη ηθική σας που θεωρεί το σεβασμό απέναντι στην ιδιοκτησία αρετή όταν στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν χειρότεροι κλέφτες απ’ τους ιδιοκτήτες.

Θεωρείστε τους εαυτούς σας τυχερούς, μεσσιέρς, που αυτή η προκατάληψη έχει ριζώσει στους ανθρώπους, που γίνεται γι’ αυτό ο καλύτερός σας χωροφύλακας. Γνωρίζοντας την αδυναμία του νόμου, της εξουσίας, για να το πω καλύτερα, τους έχετε κάνει τον πιο στέρεο απ’ τους προστάτες σας. Προσέξτε όμως: τα πάντα διαρκούν μονάχα για ορισμένο καιρό. Ό,τι οικοδομήθηκε, χτίστηκε με κομπίνες και εξουσία, μπορεί να γκρεμιστεί με κομπίνες και εξουσία.

Οι άνθρωποι εξελίσσονται κάθε μέρα. Δεν βλέπετε ότι έχοντας μάθει αυτές τις αλήθειες, συνειδητοποιημένοι για τα δικαιώματά τους, ότι όλοι οι πεινασμένοι, όλοι οι άθλιοι, με μία λέξη: όλα τα θύματά σας, οπλίζονται με λοστούς και επιτίθενται στα σπίτια σας για να πάρουν πίσω τον πλούτο που δημιούργησαν και τον οποίο τους κλέψατε

Νομίζετε πως θα είναι ακόμα δυστυχισμένοι; Πιστεύω το αντίθετο. Αν το σκεφτούν προσεκτικά θα προτιμούσαν να πάρουν όλα τα πιθανά ρίσκα απ’ το να σας παραπαχαίνουν ενώ στενάζουν στη μιζέρια.

«Φυλακή…ποινικές αποικίες…η αγχόνη», θα τους πουν. Αλλά τί είναι αυτές οι απόψεις σε συνδυασμό με τη ζωή ενός κτήνους φτιαγμένο απ’ όλες τις πιθανές ταλαιπωρίες.

Ο ανθρακωρύχος που παλεύει για το ψωμί του στα έγκατα της γης, δίχως να αντικρίζει το φως της μέρας, μπορεί να χαθεί από λεπτό σε λεπτό, θύμα μιας έκρηξης· ο στεγαστής που περιπλανιέται από στέγη σε στέγη μπορεί να πέσει και να γίνει κομμάτια· ο ναυτικός γνωρίζει πότε σαλπάρει αλλά δεν ξέρει αν θα επιστρέψει στο λιμάνι. Ένας σημαντικός αριθμός εργατών προσβάλλονται από θανατηφόρες ασθένειες κατά την άσκηση της εργασίας τους· εξουθενώνονται, δηλητηριάζονται, πεθαίνουν για να παράγουν για σας. Ακόμα και οι χωροφύλακες και οι αστυνομικοί – οι υπηρέτες σας – που, για ένα κόκκαλο που τους δίνετε να γλύφουν, μερικές φορές συναντούν το θάνατο στη μάχη ενάντια στους εχθρούς σας.

Πεισματάρηδες στο στενό σας εγωισμό, παραμένετε σκεπτικοί στη θεώρηση αυτής της άποψης; Οι άνθρωποι φοβούνται, φαίνεται να λέτε. Τους κυβερνάμε με το φόβο και την καταστολή. Αν φωνάξουν θα τους ρίξουμε στη φυλακή· αν κουνηθούν, θα τους εξορίσουμε στην ποινική αποικία· αν σκοντάψουν θα τους οδηγήσουμε στην γκιλλοτίνα! Πολύ κακώς υπολογίσατε, μεσσιέρς, πιστέψτε με. Οι ποινές που επιβάλλετε δεν είναι το φάρμακο εναντίον των εξεγερτικών δράσεων. Η καταπίεση, μακρυά απ’ το να είναι γιατρειά, ή ακόμη καταπραϋντικό, είναι μονάχα η επιδείνωση του κακού.

Συλλογικά μέτρα φυτεύουν μονάχα μίσος και εκδίκηση. Είναι ένας μοιραίος κύκλος. Σε κάθε περίπτωση, απ’ τη στιγμή που παίρνετε κεφάλια, απ’ τη στιγμή που γεμίζετε τις φυλακές και τις ποινικές αποικίες, έχετε καταφέρει να εμποδίσετε το μίσος απ’ το να εκδηλώνεται; Πείτε κάτι! Απαντήστε! Τα γεγονότα δείχνουν την αδυναμία σας.

Από την πλευρά μου, γνώριζα πολύ καλά ότι η συμπεριφορά μου δεν θα είχε άλλη έκβαση απ’ την ποινική αποικία ή την αγχόνη. Πρέπει να δείτε ότι αυτό δεν με απέτρεψε απ’ το να δράσω. Αν έδωσα τον εαυτό μου στην κλοπή δεν ήτανε ζήτημα κέρδους, παρά, αλλά ζήτημα αρχής, δίκαιου. Προτίμησα να διατηρήσω την ελευθερία μου, την ανεξαρτησία μου, την αξιοπρέπειά μου ως άνθρωπος απ’ το να κάνω τον εαυτό μου το μάστορα της τύχης κάποιου άλλου. Για να το θέσω ωμά, δίχως εφυμισμό: προτίμησα να κλέβω απ’ το να με κλέβουν!

Φυσικά καταδικάζω, επίσης, την πράξη μέσω της οποίας ένας άνθρωπος βίαια και μέσω κομπίνας παίρνει στην κατοχή του τους καρπούς της εργασίας κάποιου άλλου. Αλλά είναι ακριβώς γι’ αυτό που έκανα πόλεμο στους πλούσιους, τους κλέφτες των αγαθών των φτωχών. Θέλω κι εγώ να ζω σε μια κοινωνία όπου η κλεψιά είναι εξορισμένη. Εγκρίνω μονάχα και χρησιμοποιώ την κλεψιά σαν μέσο εξέγερσης περισσότερο κατάλληλο για να πολεμήσει την περισσότερο άδικη απ’ όλες τις κλεψιές: την ιδιωτική ιδιοκτησία.

Για να καταστρέψεις ένα αποτέλεσμα πρέπει πρώτα να καταστρέψεις τις αιτίες του. Αν υπάρχει κλεψιά είναι μονάχα γιατί υπάρχει πλεόνασμα απ’ τη μια πλευρά και λιμός απ’ την άλλη· γιατί τα πάντα ανήκουν μονάχα σε λίγους. Ο αγώνας θα εξαφανιστεί μονάχα όταν οι άνθρωποι θα μοιράζονται την ευτυχία και τη λύπη τους, τον κόπο και τον πλούτο τους, όταν όλα θα ανήκουν σ’ όλους.

Ως επαναστάτης αναρχικός, έκανα την επανάστασή μου. Vive l’ anarchie!

Για τη Ζερμινάλ, για σας, για την υπόθεση

 

Fernandel και τον Ιακώβ στη Berthier Pierre Valentin, άγνωστη ημερομηνία

O Fernandel, o Ζακόμπ (πίσω) στον Pierre Valentin Berthier, άγνωστη ημερομηνία

mariusjacob

Μαριούς Ζακόμπ: ένας πολύπλευρος χαρακτήρας

Μαριούς Ζακόμπ: ένας πολύπλευρος χαρακτήρας

CSC_6270G

Ο Μαριούς κατά τη διάρκειας της πτήσης

Ο Ζακόμπ το 1935

Ο Ζακόμπ, Αμπουάζ, 1935

Ο Ζακόμπ με τη μητέρα του Marie

Ο Ζακόμπ με τη μητέρα του Marie μπροστά από ένα καμιόνι

Ο μητέρα του Ζακόμπ Marie

Ο μητέρα του Ζακόμπ Marie, Απρίλιος 1903

Ο Μαριούς Ζακόμπ μετακόμισε στο Reuilly το 1939 μετά από είκοσι χρόνια στη φυλακή στη Γουιάνα.

Ο Μαριούς Ζακόμπ μετακόμισε στο Reuilly το 1939 μετά από είκοσι χρόνια στη φυλακή στη Γουιάνα.

Ο Ζακόμπ τα τελευταία χρόνια της ζωή του

Ο Ζακόμπ τα τελευταία χρόνια της ζωή του

Η τελευταία φωτογραφία του Ζακόμπ

Η τελευταία φωτογραφία του Αλεξάντρ Ζακόμπ

Ο τάφος του Ζακόμπ

Ο τάφος του Ζακόμπ

Ντοκιμαντέρ, Alexandre Marius Jacob, Pourquoi j’ai cambriole

Το τρέιλερ της ταινίας Marius Alexandre Jacob et les travailleurs de la nuit.

6 thoughts on “Μαριούς Ζακόμπ: ξέρετε ποιος είμαι, ένας επαναστάτης που επιβιώνει χάρη στα προϊόντα των διαρρήξεών του

  1. Παράθεμα: Γιατί ήμουν ληστής « ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ

  2. Παράθεμα: Γιατί ήμουν ληστής « Ελεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση ( ΕΛ.Λ.Α.Σ)

  3. Παράθεμα: Μαριούς Ζακόμπ « Μανού Κοπριτάκος

  4. Παράθεμα: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ MARIUS JACOB… « απέραντο γαλάζιο

  5. Παράθεμα: Στο Netflix η πρώτη νέα σπουδαία σειρά του 2021 - KLife

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.