Περί του αρχαιοελληνικού χαιρετισμού και άλλα ευτράπελα (μέρος 2ο)

Οι μύθοι της Χρυσής Αυγής για τον ναζιστικό χαιρετισμό

Θα χρειαστεί να επανέρθουμε στο θέμα του αρχαιοελληνικού χαιρετισμού γιατί προφανώς κάποιοι επιμένουν στο ίδιο τροπάρι στην προσπάθειά τους να ξεπλύνουν το ναζιστικό χαιρετισμό στη συνείδηση του κόσμου, παρότι έχουν ξεσκεπαστεί μέχρι τώρα. Το τι παπαριές έχουν ακουστεί στην προσπάθεια αυτή δεν λέγεται!

Η καινούργια παπαριά που ακούσαμε δια στόματος Ηλ. Κασιδιάρη και Ηλ. Παναγιώταρου είναι ότι ο χαιρετισμός ο οποίος αποδίδεται ως ναζιστικός είναι ο χαιρετισμός που το 1940 ο Ελληνικός Στρατός χρησιμοποιούσε όταν αντιμετώπιζε τους Ιταλούς και τους Γερμανούς στα βουνά της Ηπείρου και της Μακεδονίας!

Ναι, ΟΥΤΕ ΚΑΝ !!! Αυτά να τα λένε στους αμόρφωτους ψηφοφόρους τους – γιατί προφανώς μόνο εκεί βρίσκουν απήχηση. Του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου ίσως, αλλά του Ελληνικού Στρατού ΟΥΤΕ ΚΑΝ. Τώρα πώς, να το πας μέσω Τριπόλεως, ότι επειδή ο χαιρετισμός αυτός ήταν ο επίσημος χαιρετισμός του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου και επειδή ο Μεταξάς είπε το «ΟΧΙ» στους Ιταλούς (άλλος αστικός μύθος αυτός επιπέδου σχολικών γιορτών), άρα ο Ελληνικός Στρατός, που βρισκόταν εκείνη την περίοδο υπό πρωθυπουργίας Μεταξά, χαιρετούσε έτσι (ΟΥΓΚ!)… μόνο στη «λογική» των χρυσαυγιδιών!

ΜΟΝΟ οι υποστηρικτές του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου και της Ε.Ο.Ν. χαιρετούσαν έτσι και δεν ήταν και πολλοί αν υπολογίσουμε τη σύσσωμη αντίδραση του λαού απέναντι σε τέτοιες προσπάθειες. Ποιος το λέει αυτό; Και ο ίδιος ο Μεταξάς. Σε λόγο του στα στελέχη της Ε.Ο.Ν. στις 25 Δεκεμβρίου 1938 δηλώνει: «…Και ενώ η φάλαγξ εσχηματίζετο ραγδαίως και άρχισε να βαδίζη προς τη νίκην, αι αντιδράσεις ύπουλα εσυνεχίζοντο. Ένας Θεός το ξέρει, πόση σκέψι, πόσο πόνο και φροντίδα και πόσες νύχτες αυπνίας εκόστισε σε μας που διευθύνουμε η υπόθεση αυτή. Μας είπανε λούστρους και λέτσους και σας, τα κορίτσια μας, σας είπαν πρόστυχες και αλήτισσες» (Τέσσερα χρόνια διακυβερνήσεως Ιωάννη Μεταξά, Ε.Ο.Ν. τ. 13, σελ. 103). Επίσης, στο προσωπικό του ημερολόγιο ο Ι. Μεταξάς γράφει τα παρακάτω αποκαλυπτικά, σχετικά με την πανελλήνια αντίδραση για την Ε.Ο.Ν. «16 Απριλίου 1938 Ανακατώματα με Οργάνωσιν Νεολαίας. Διάδοχος την καθυβρίζει. Υπουργός Παιδείας μου παρουσιάζει ύποπτον νομοσχέδιον… Προχθές, χθες, σήμερα μεταχειρίστηκα το μαστίγιον προς όλους και ησύχασαν.» (Ιωάννη Μεταξά, Το προσωπικό του ημερολόγιο, τ. 4ος σ. 303-304) «9 Ιουνίου… Παρέλασις αθλητών. Τι ωφελεί έργον μου; Μόνον εντυπωσιακώς… Ύβρεις Διαδόχου κατά της Νεολαίας Προσωπικαί αντιδράσεις.» (Ό.π., σ. 315)

4augoustou eon eon5 Greece Kilkis EON Metaxas Youth Image186 Metaxas-regime-greek-fascism

(Το αστείο είναι ότι μερικοί προσπαθούν μέσω αυτού να αποδείξουν και την αρχαία καταγωγή του χαιρετισμού! Δηλαδή επειδή οι Γενικές Διατάξεις της Ε.Ο.Ν. λένε ότι ο χαιρετισμός αυτός είναι Αρχαίος Ελληνικός, αυτομάτως αυτό στο οποίο αναφέρεται αποκτά και αξιοπιστία!!)

Ο Ελληνικός Στρατός χαιρετούσε ΚΑΝΟΝΙΚΑ και ΠΟΤΕ δεν άλλαξε στις τάξεις του το γνωστό χαιρετισμό, τού να «δείχνεις» δηλαδή το εθνόσημο όταν είσαι ασκεπής. Και επειδή κάποιοι αρέσκονται στην παράθεση φωτογραφιών… ορίστε και για του λόγου το αληθές δύο ιστορικά φωτογραφικά ντοκουμέντα από το Μουσείο Μπενάκη από την καρδιά του Αλβανικού Μετώπου (με λεζάντα από κάτω για να μπορεί να τις ελέγξει ο άλλος, όχι όπως παραθέτουν τα χρυσαυγίδια τις φωτογραφίες τους εσκεμμένα χωρίς πληροφορίες) για το πώς χαιρετούσε ο Ελληνικός Στρατός στα βουνά της Ηπείρου και της Μακεδονίας.

μπομποστίτσα Παπαγος 40

Ο Αλέξανδρος Παπάγος εξέρχεται από σύσκεψη επιτελών του Ελληνικού Στρατού στο Σταθμό Διοίκησης του Ε’ Σώματος Στρατού.

Αλέξανδρος Παπάγος. Ο Αρχιστράτηγος των ελληνικών δυνάμεων στο Αλβανικό Μέτωπο. Φωτογραφία, Δημήτρης Χαρισιάδης. Αρχείο: Μουσείο Μπενάκη.

Αλέξανδρος Παπάγος. Ο Αρχιστράτηγος των ελληνικών δυνάμεων στο Αλβανικό Μέτωπο. Φωτογραφία, Δημήτρης Χαρισιάδης. Αρχείο: Μουσείο Μπενάκη.

Πώς χαιρετάνε οι στρατιωτικοί των φωτογραφιών, από το δεκανέα μέχρι τον ανώτερο αξιωματικό; «Δια ζωηράς προτάσεως της δεξιάς χειρός τεταμένης με δακτύλους ηνωμένους και την παλάμην εις το ύψος του δεξιού οφθαλμού»;

Συνεχίστε λοιπόν να λέτε μούφες. Όσο μιλάτε γύρω από ιστορικά θέματα, τόσο εκτίθεστε! Είναι καλύτερα να είσαι σιωπηλός και να θεωρείσαι αμόρφωτος παρά να μιλάς και να αίρεις κάθε αμφιβολία.

4 thoughts on “Περί του αρχαιοελληνικού χαιρετισμού και άλλα ευτράπελα (μέρος 2ο)

  1. Παράθεμα: Περί του αρχαιοελληνικού χαιρετισμού και άλλα ευτράπελα | πέμπτο κύμα

  2. Παράθεμα: Περί του αρχαιοελληνικού χαιρετισμού και άλλα ευτράπελα | πέμπτο κύμα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.