Εμάς

Άρθρο του Ζο ντ’Αξά στο L’En-Dehors

 

Μιλάνε για την αναρχία.

Οι καθημερινές εφημερίδες ξεσηκώνονται. Σύντροφοι συνεντευξιάζονται και η «L’Éclair» μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι υπάρχει ρήξη μεταξύ των αναρχικών.

Είναι πάνω στο θέμα της κλοπής που οι γνώμες διχάζονται.

Μερικοί, λέγεται, θέλουν να τη θεμελιώσουν ως αρχή· άλλοι αμετάκλητα την καταδικάζουν.

Λοιπόν! Θα ήταν αδύνατο για εμάς να πάρουμε θέση σε ένα τέτοιο ζήτημα. Αυτή η κλοπή θα μπορούσε να μας φανεί καλή και θα επιδοκιμαζόταν· την άλλη θα μπορούσαμε να τη βρούμε σφόδρα αποτροπιαστική.

Δεν υπάρχει Απόλυτο.

Αν τα γεγονότα μάς οδηγούν σήμερα να προσδιορίσουμε τον τάδε τρόπο να βλέπουμε και να βρισκόμαστε, κάθε μέρα, στα ζωηρά άρθρα των εκφραστικών συνεργατών μας, η αποφασιστικότητά μας έχει ξεκάθαρα επιβεβαιωθεί:

Ούτε σε κόμμα ούτε σε ομάδα.

Εκτός.

Βαδίζουμε στο δρόμο μας — άτομα, χωρίς την Πίστη που σώζει και τυφλώνει. Η απέχθειά μας για την κοινωνία δεν δημιουργεί σε μας τίποτα αμετάτρεπτες πεποιθήσεις. Παλεύουμε για τη χαρά της μάχης, και χωρίς κανένα όνειρο για ένα καλύτερο μέλλον. Τι μας νοιάζουν τα αύριο που δεν θα έρθουν εις τον αιώνα! Τι μας νοιάζουν τα τρισέγγονά μας! Είμαστε εκτός από όλους τους νόμους, όλους τους κανόνες, όλες τις θεωρίες — ακόμα και τις αναρχικές· είναι από τη στιγμή αυτή — αμέσως — που θέλουμε να παραδοθούμε στον οίκτο μας, τα ξεσπάσματά μας, την ευγένειά μας, την οργή μας, τα ένστικτά μας — με την υπερηφάνεια του να είμαστε ο εαυτός μας.

Μέχρι τώρα τίποτα δεν μας έχει αποκαλύψει το φωτεινό πέραν. Τίποτα δεν μας έχει δώσει ένα σταθερό κριτήριο. Το πανόραμα της ζωής αλλάζει αδιάκοπα, και τα γεγονότα φαίνονται σε εμάς κάτω από ένα διαφορετικό φως ανάλογα της ώρας. Ποτέ δεν θα αντιδράσουμε κατά των έλξεων αντικρουόμενων απόψεων. Είναι απλό. Ο απόηχος των σφυζόντων αισθήσεων αντηχεί εδώ. Και αν η ορμή αποπροσανατολίζει από το απροσδόκητό της, είναι επειδή μιλάμε για πράγματα της εποχής μας όπως οι πρωτόγονοι βάρβαροι που έχουν πέσει ξαφνικά αναμεταξύ τους.

Κλοπή!

Δεν θα συνέβαινε ποτέ σε μας να θέταμε τους εαυτούς μας κριτές. Υπάρχουν κλέφτες που μας δυσαρεστούν: αυτό είναι σίγουρο· και που θα επιτιθόμασταν: αυτό είναι πιθανό. Αλλά αυτό θα ήταν για την γοητεία τους μάλλον παρά για το ωμό γεγονός.

Δεν θα βάλουμε στο παιχνίδι την αιώνια Αλήθεια — με Α κεφαλαίο.

Είναι θέμα εντύπωσης.

Ένας καμπούρης θα μπορούσε να με δυσαρεστήσει περισσότερο από ό,τι ένας φιλικός εγκληματίας.

Μετάφραση: Αιχμή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.