Διεθνιστές εκδίδουν δήλωση ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία

Διεθνιστές και αναρχικοί από τη Ρωσία και αλλού έχουν εκδώσει μια δήλωση, την οποία έχει συνυπογράψει και η «AIXMH Κοινωνικής Δράσης», καταδικάζοντας τόσο τις Ρωσικές όσο και τις Ουκρανικές κυβερνήσεις, υποστηρίζοντας ότι η εργατική τάξη και στις δύο χώρες θα πρέπει να απορρίψει τον εθνικισμό και να αγωνιστεί για τα δικά της συμφέροντα.

Εδώ είναι η δήλωση ολόκληρη:

Δήλωση διεθνιστών ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία

Πόλεμο στον πόλεμο! Ούτε μια ρανίδα αίματος για το «έθνος»!

Η αγώνας για την εξουσία μεταξύ των ολιγαρχικών φατριών στην Ουκρανία απειλεί να κλιμακωθεί σε διεθνή ένοπλη σύρραξη. Ο Ρωσικός καπιταλισμός σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την ανακατανομή της Ουκρανικής κρατικής εξουσίας προκειμένου να εφαρμόσει τις μακροχρόνιες αυτοκρατορικές και επεκτατικές του βλέψεις στην Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία όπου έχει ισχυρά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.

Με το φόντο του επόμενου γύρου της επικείμενης οικονομικής κρίσης στη Ρωσία, το καθεστώς προσπαθεί να υποδαυλίσει το Ρωσικό εθνικισμό για να αποσπάσει την προσοχή από τα αυξανόμενα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα των εργαζομένων: τους μισθούς και τις συντάξεις φτώχειας, τη διάλυση των υπηρεσιών περίθαλψης, εκπαίδευσης και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών. Στην καταιγίδα της εθνικιστικής και πολεμικής ρητορείας είναι ευκολότερο να ολοκληρωθεί η διαμόρφωση ενός εταιρικού, αυταρχικού κράτους βασισμένου στις αντιδραστικές συντηρητικές αξίες και κατασταλτικές πολιτικές.

Στην Ουκρανία, η οξεία οικονομική και πολιτική κρίση έχει οδηγήσει σε αυξημένη αντιπαράθεση μεταξύ «παλαιών» και «νέων» ολιγαρχικών φατριών, και οι πρώτες χρησιμοποίησαν συμπεριλαμβανομένων ακρο-δεξιών και υπερεθνικιστικών σχηματισμών για τη δημιουργία μιας κατάστασης πραξικοπήματος στο Κίεβο. Η πολιτική ελίτ της Κριμαίας και της ανατολικής Ουκρανίας δεν προτίθεται να μοιραστεί την εξουσία της και την ιδιοκτησία της με τους επόμενους στη σειρά κυβερνήτες του Κιέβου και προσπαθεί να βασιστεί στη βοήθεια από τη Ρωσική κυβέρνηση. Και οι δύο πλευρές κατέφυγαν σε αχαλίνωτη εθνικιστική υστερία: αντίστοιχα, της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Υπάρχουν ένοπλες συγκρούσεις, αιματοχυσία. Οι Δυτικές δυνάμεις έχουν τα δικά τους συμφέροντα και φιλοδοξίες, και η παρέμβασή τους στη σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι αντιμαχόμενες κλίκες των δυνάμεων των αφεντικών, ως συνήθως, αναγκάζουν να αγωνιστούμε για τα συμφέροντά τους εμάς, τους απλούς ανθρώπους: τους μισθωτούς, τους άνεργους, τους φοιτητές, τους συνταξιούχους… Κάνοντάς μας μέθυσους των εθνικιστικών οπίων, μας έθεσαν τον έναν εναντίον του άλλου, προκαλώντας μας να ξεχάσουμε τις πραγματικές μας ανάγκες και συμφέροντα: εμείς δεν νοιαζόμαστε και δεν μπορούμε να νοιαστούμε για τα «έθνη» τους όπου είμαστε ανήσυχοι τώρα για πιο ζωτικής σημασίας και πιεστικά προβλήματα – πώς να τα βγάλουμε πέρα ​​στο σύστημα που αυτοί βρήκαν για να μας υποδουλώσουν και να μας καταπιέσουν.

Εμείς δεν θα υποκύψουμε στην εθνικιστική μέθη. Στο διάολο με τα κράτη τους και τα «έθνη», τις σημαίες και τα αξιώματά τους! Αυτός δεν είναι πόλεμός μας, και εμείς δεν πρέπει να ενταχθούμε σε αυτόν, πληρώνοντας με το αίμα μας τα παλάτια τους, τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και την ευχαρίστηση να καθίσουν στις μαλακές πολυθρόνες των εξουσιών. Και αν τα αφεντικά στη Μόσχα, το Κίεβο, τη Λβιβ, το Χάρκοβο, το Ντόνετσκ και τη Συμφερόπολη ξεκινήσουν αυτόν τον πόλεμο, το καθήκον μας είναι να του αντισταθούμε με όλα τα μέσα!

Κανείς πόλεμος μεταξύ «εθνών»-καμιά ειρήνη μεταξύ των τάξεων!

KRAS, ρωσικό τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Εργαζομένων
Διεθνιστές Ουκρανίας, Ρωσίας, Μολδαβίας, Ισραήλ, Λιθουανίας
Αναρχική Ομοσπονδία Μολδαβίας
Φράξια Επαναστατών Σοσιαλιστών (Ουκρανία)

Η δήλωση υποστηρίζεται από:

Workers Solidarity Alliance (Βόρεια Αμερική)

Διεθνιστής από ΗΠΑ, Ιρλανδία, Ολλανδία

Αναρχο-συνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ρουμανίας

Ελευθεριακοί Βαρκελώνης

Αριστεροί Κομμουνιστές και Διεθνιστές από το Εκουαδόρ, το Περού, τη Δομινικανή Δημοκρατία, το Μεξικό, την Ουραγουάη και τη Βενεζουέλα 

Εργατική-Κομμουνιστική Πρωτοβουλία (Γαλλία)

Ομάδα του Λάισεστερ της Αναρχικής Ομοσπονδίας (Βρετανία)

French-speaking Anarchist Federation (FAF)

International of Anarchist Federations (IFA)

Ένωση Εργαζομένων και επισφαλών της CNT-AIT του Clermont-Ferrand (Γαλλία)

«Παγκόσμια Επανάσταση» (Κροατία)

Ένας ελευθεριακός Σοσιαλιστής (Αίγυπτο)

Ομάδα libcom.org

World in Common network

Industrial Workers of the World (IWW)

Αναρχική φράξια Sennacieca Asocio Tutmonda (World Anational Association)

Ομάδα του Μπρίστολ της Αναρχικής Ομοσπονδίας (Βρετανία)

Δίκτυο Αναρχο-συνδικαλιστών (MASA, Κροατία)

Hamid Moradei (libcom.org/tags/hamid-moradei)

«Αιχμή κοινωνικής δράσης» (Αθήνα, Ελλάδα)

Αναρχική Ομοσπονδία – Περιφερειακό Δίκτυο Νοτιοανατολικής Αγγλίας

 

Via http://www.aitrus.info/node/3608

4 thoughts on “Διεθνιστές εκδίδουν δήλωση ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία

 1. Αν συγκρίνουμε την μια παράγραφο (εξ απαλών ονύχων) που αφιερώνουν στην πραγματική επέμβαση στην Ουκρανία εκ μέρους των ναζί και της ΕΕ, με τις 20 σειρές που αφορούν τη νόμιμη -σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο- παρέκβαση της Ρωσίας στην Κριμαία (σε χώρο που της ανήκει), φαίνεται ότι οι διεθνιστές ολίγον αλλοιθωρίζουν προς τη μεριά της ΕΕ. Ενδεχομένως να ξέρουν περισσότερα από εμάς που είδαμε τους ναζί να φλερτάρουν στην Μεϊντάν αλλά θα όφειλαν να πουν περισσότερα για αυτά που συμβαίνουν απο το Νοέμβρη και μετά. Κανείς δεν λέει ότι ο Πούτιν είναι καλός μας σύμμαχος αλλά αν πιστεύει κανείς στη θεωρία των δυο άκρων …το λιγότερο καλά να πάθει (ως αφελής). Αλλιώς άντε και καλή τύχη μάγκες των επόμενων χρηματοδοτούμενων ΜΚΟ. τα έιδαμε αυτά και στη Γιουγκοσλαβία. Τα καλύτερα παιδιά έγινα ΜΚΟάρχες.

  • Τη νόμιμη «παρέκβαση» όπως λες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο δεν ξέρουμε που το βρήκες και δεν ξέρουμε επίσης από που κι ως που η Κριμαία ανήκει στη Ρωσία ώστε η τελευταία να μπορεί να «παρεκβαίνει» κατά το δοκούν, κάνοντας την πάπια στην αρχή, με στρατιώτες χωρίς διακριτικά και ότι και καλά η αποστολή στρατού στην Ουκρανία είναι η τελευταία επιλογή και δεν εξετάζεται ζήτημα προσάρτησης της Κριμαίας και επεμβαίνοντας ανοιχτά στη συνέχεια.
   Ότι αυτοί που υπογράφουν τη δήλωση αλληθωρίζουν προς την ΕΕ??? Αυτό κατάλαβες εσύ???
   Το ότι φαίνεται ότι κλείνεις το μάτι σου στη Ρωσία το καταλαβαίνεις??
   Από κει και πέρα….»πιστεύει κανείς στη θεωρία των δυο άκρων»(??)…. «καλή τύχη μάγκες των επόμενων χρηματοδοτούμενων ΜΚΟ»…. «τα καλύτερα παιδιά έγιναν ΜΚΟάρχες»… Συγγνώμη, αλλά δεν βγάζουμε νόημα!

   Το κείμενο αυτό είναι ένα πάρα πολύ καλό και μεστό κείμενο που λέει ό,τι θα έπρεπε να ειπωθεί απ’ τους «από τα κάτω» και συμφωνούμε απόλυτα έτσι όπως το θέτει.

 2. Παράθεμα: Δήλωση διεθνιστών ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία | Mpalothia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.