Ο Ξένος – Αλμπέρ Καμύ

Είναι απ’ τα βιβλία που σε αιχμαλωτίζουν αμέσως απ’ οποιαδήποτε σημείο του και να τ’ αρχίσεις.

9789600321999-1000-0141879

Αλμπέρ Καμύ, Ο Ξένος, Μτφρ.: Νίκη Καρακίτσου-Ντούζε, Μαρία Κασαμπαλόγλου-Ρομπλέν

Αυτό που κάνει κατά τη γνώμη μου το βιβλίο τόσο αιχμαλωτιστικό είναι ακριβώς το αντίθετο απ’ αυτό που σου βγάζουν τα μεγάλα λογοτεχνικά έργα. Είναι μια διάχυτη αδιαφορία και παραίτηση απέναντι στις κοινωνικές συγκινήσεις που πλανιέται καθώς το διαβάζεις. Δεν σου κεντρίζει το ενδιαφέρον ο κεντρικός χαρακτήρας.Ένας υπαλληλίσκος είναι που αφηγείται χωρίς να φαίνεται ότι έχει κάποιο νόημα που στα διηγείται όλα αυτά. Το ένα γεγονός πχ. του θανάτου της μητέρας του, που θα περιμέναμε να σταθεί με συγκίνηση, το περνάει έτσι απλά, σαν να μην τρέχει τίποτα. «Σήμερα η μαμά πέθανε. Ή μπορεί χτες, δεν ξέρω.» Αλλά και γι’ αυτά που λέει δεν είναι καθόλου σίγουρος και τις συζητήσεις με τους άλλους λες και τις κάνει με το ζόρι επειδή πρέπει κάτι να τους απαντήσει. Δεν προσπαθεί να το παίξει δηλ. ότι ακόμα και αυτή η στάση που έχει ως προς τα πράγματα είναι μια αποφασισμένη και συνεπής στάση.

Το ακόμη πιο αιχμαλωτιστικό είναι επίσης το ότι απ’ όλο αυτό σου βγάζει ότι δεν υπάρχει διέξοδος παρόλες τις σκέψεις που κάνει για το πώς μπορεί να ξεφύγει απ’ αυτό· ειδικά δηλ. αυτοί οι συλλογισμοί που κάνει στο τελευταίο κεφάλαιο όταν βρίσκεται έγκλειστος σε ένα κελί ως θανατοποινίτης περιμένοντας την εκτέλεσή του, που είναι τόσο αληθινοί και καθημερινοί, που θα μπορούσε να τους κάνει ο οποιοσδήποτε και που γι’ αυτό το λόγο σε κάνει να νιώθεις πραγματικά σαν να βρίσκεσαι στη θέση του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.