Ιταλική γυναικεία αντιφασιστική ομάδα, Gddd, μια ιστορία γραμμένη – στο περίπου

Η Gddd ήταν μια γυναικεία οργάνωση στην Ιταλία από το 1943-45. Ήταν η μεγαλύτερη ομάδα δραστήριων γυναικών αντιφασιστριών την περίοδο εκείνη. Στις καλές εποχές έφτανε περίπου τα 70.000 μέλη και αποτελείτο από γυναίκες από όλες τις εκφάνσεις της ζωής, από πρώην μη πολιτικοποιημένες νοικοκυρές μέχρι δια βίου ριζοσπάστριες ακτιβίστριες. Μερικές από τις δουλειές που έκαναν συμπεριελάμβαναν την οργάνωση απεργιών, την ένοπλη αντίσταση, τη σύσταση μετά το σχολείο ζεστών γευμάτων για τα παιδιά, την παροχή ρούχων και παπουτσιών για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, την κλοπή κάρβουνων και ψωμιού και την παράδοσή τους σε όσους είχαν ανάγκη, στυλ Ρομπέν των Δασών.

Σε αντίθεση με ορισμένους αντιφασίστες την περίοδο εκείνη, η Gddd δεν αγωνιζόταν για την Ιταλία προ του φασισμού, μιας και οι γυναίκες αυτές είχαν ζήσει σε αυτό τον κόσμο και είχαν βιώσει μια κουλτούρα που βασιζόταν στην  πατριαρχία και τη γυναικεία υποταγή. Αντ’ αυτού, οι γυναίκες της Gddd αγωνίζονταν για ένα νέο κόσμο όπου στον πυρήνα του θα εφάρμοζε την ισότητα για όλους.

Δυστυχώς η ιστορία αυτών των γυναικών, εκ των οποίων 35.000 πέθαναν για την υπεράσπιση των πεποιθήσεών τους, γράφτηκαν από τα ίδια τα πατριαρχικά συστήματα στα οποία αντιτίθεντο. Πολλοί από τους άνδρες συναδέλφους στην Gddd κρατούσαν, και ασκούσαν την εξουσία με σκοπό να ελαχιστοποιούν τις γυναικείες φωνές στην πολιτική σφαίρα.

Η Άντα Γκομπέτι, πρώην μέλος της Gddd, στις 8 Μαρτίου 1951, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας:

«Ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος. Αν οι γυναίκες ήξεραν πως να ενώνονται, όπως ήξεραν πως να ενωθούν στη μάχη για την απελευθέρωση, πάνω από κάθε κοινωνική, θρησκευτική ή πολιτική διαφορά, να αγωνίζονται μαζί ενάντια στην καταστροφή και τη σφαγή και να εργάζονται μαζί σε μια εργατική αρμονία, το πρόσωπο της γης θα μπορούσε κάλλιστα να αλλάξει. Αυτή είναι η πρόσκληση της 8ης Μάρτη: πάνω από τυχόν διαφορές η ένωση όλων για να σώσουμε την ειρήνη. Ας είναι το κλαδάκι της ντροπαλής μιμόζα το χρώμα του ήλιου που θα κοσμεί τους δρόμους και τα σπίτια της Ιταλίας αυτές τις μέρες να θυμίζουν στις γυναίκες – και όχι μόνο στις γυναίκες – αυτή τη θεμελιώδη ευθύνη».

Συντάχθηκε από την Leah, από την Radical Anarcha-Feminist Group (RAG) στις 19 Απριλίου 2011.

One thought on “Ιταλική γυναικεία αντιφασιστική ομάδα, Gddd, μια ιστορία γραμμένη – στο περίπου

  1. Παράθεμα: Ιταλική γυναικεία αντι-φασιστική ομάδα, Gddd, μια ιστορία γραμμένη – στο περίπου | ΑIXMH | My Blog

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.