Πλάνα από την κηδεία του Πιότρ Κροπότκιν

Πλάνα από την κηδεία του Πιότρ Κροπότκιν που τελέστηκε από της 10 ως της 13 Φεβρουαρίου του 1921. Βιντεοσκοπήθηκε από την «Section of social chronicles of all-Russian cinema and photo publishing»

Από το 0:33 και μετά μπορείτε να δείτε την οργανωτική επιτροπή της κηδείας, η οποία περιελάμβανε μια σειρά γνωστών αναρχικών της εποχής εκείνης – τον Sandomirskyi, τον Perovskyi, τον Lebedev, τον Yarik (0:49), τον Askarov, τον Pavlov, τον Atabekyan (01:00), τον Τ. Shapiro, τον A. Shapiro, τον Alexey Borovoy, τον Piro (01:11), τον Gogelio, τον Maximov, τον Markus, τον Anosov, τον Chernyi (1:31) και τον Aleksandr Berkman (1:45).

Ακολουθεί η νεκρική πομπή στο Ντμιτρόφ, ειδικό συνοδευτικό τραίνο για τη Μόσχα και αποχαιρετισμό στο σπίτι των συνδικάτων, όπου στις 6:40 μπορείτε να δείτε την Emma Goldman και τον Alexandr Berkman.

Ίσως η πιο συγκινητική στιγμή του ντοκιμαντέρ είναι στο 7:40, που είναι πλάνο αναρχικών πολιτικών κρατουμένων που αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι προκειμένου να παραστούν στην κηδεία. Ένας αριθμός από αυτούς δεν είχε ποτέ άλλη ελεύθερη μέρα στη ζωή του. Η κηδεία του Κροπότκιν επρόκειτο να είναι επίσης η τελευταία δημόσια διαδήλωση των αναρχικών στη Μόσχα μέχρι το 1988.

Τέλος, από το 9:36 υπάρχει πλάνο των ομιλητών στο κοιμητήριο Νοβοντέβιτσι στις 13 Φεβρουαρίου. Παρευρίσκονται ο Sandomirsky εκ μέρους των αναρχικών οργανώσεων, ο Schteinberg εκ μέρους των αριστερών  σοσιαλιστών επαναστατών, ο Pavlov εκ μέρους των αναρχικών, ο Mostovenko εκ μέρους του Κομμουνιστικού κόμματος (οι επίσημες αρχές δεν μπορούσαν να αγνοήσουν ένα τέτοιο γεγονός), ο Ermansky εκ μέρους των Σοσιαλδημοκρατών μενσεβίκων, ο Rosmer εκ μέρους της Κομμουνιστικής Διεθνούς, η Emma Goldman εκ μέρους των αμερικανών αναρχικών, ο Pevin εκ μέρους των φοιτητών της Μόσχας και ο Baron εκ μέρους της Ουκρανικής ομοσπονδίας αναρχικών «Συναγερμός».

3 thoughts on “Πλάνα από την κηδεία του Πιότρ Κροπότκιν

  1. Παράθεμα: Πλάνα από την κηδεία του Πιότρ Κροπότκιν | ΑIXMH | My Blog

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.