Ένα μικρό αφιέρωμα στον Λάμπρο Φούντα

Στις 10 Μαρτίου 2010 σκοτώνεται σε συμπλοκή με την αστυνομία στη Δάφνη ο αναρχικός και μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, Λάμπρος Φούντας.

upl531da6e5ce5b1

Είχε συλληφθεί στο παρελθόν στην κατάληψη του Πολυτεχνείου το 1995. Ήταν βιολόγος και είχε σπουδάσει στο πανεπιστήμιο της Πάτρας. Καταγόταν από το Κεφαλόβρυσο Αιτωλοακαρνανίας.

assets_LARGE_t_420_8799560

Η επιστολή της οικογένειας του Λάμπρου Φούντα

1.  Η οικογένεια του Λάμπρου Φούντα σχετικά με την πορεία στις 10-3-2011 στη Δάφνη, δηλώνει:
α) Ο Λάμπρος δεν ανήκε σε κανένα. Ήταν «ο εαυτός του». Μοναχικός και εξαιρετικά επιλεκτικός στις προσωπικές σχέσεις του, προτάσσοντας για αυτόν την ποιότητα και το ήθος.
β) Ήταν αντιεξουσιαστής, αγνός και ανήσυχος για τα κοινωνικά και εθνικά μας θέματα. Η Υπηρεσία του στην Πολεμική Αεροπορία αποτελεί παράδειγμα της ευρύτητάς των αντιλήψεων του. Ο Λάμπρος δεν ήταν απ’ αυτούς που «μουτζώνουν» την πατρίδα.
γ)  Η υπόθεση της δολοφονίας του στη Δάφνη την 10η Μαρτίου 2010 εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη, τη μόνη αρμόδια να αποφανθεί για το ποιός ήταν και τί έπραξε ο Λάμπρος. Η οικογένειά του έχει κάνει όλες τις νόμιμες ενέργειες για να επιταχυνθούν οι  διαδικασίες και  να χυθεί άπλετο φως στα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν και στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας.
δ) Μια πορεία στη μνήμη του Λάμπρου, όπως έγινε πέρυσι στις 20 Μαρτίου, με ευπρέπεια και χωρίς έκτροπα, δεν είναι δυνατόν παρά να τη δει κανείς θετικά.
ε) Η οικογένεια του Λάμπρου, για λόγους αρχής, δεν μετέχει σε καμμία εκδήλωση, χωρίς να απορρίπτει τη διαφορετικότητα νόμιμης έκφρασης και δράσης στον τομέα αυτόν από οποιονδήποτε πολίτη.
στ) Απορρίπτει, όμως, συνολικά οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, οποιονδήποτε και αν εξυπηρετούν, είτε αυτές εκφράζονται στην οργάνωση (αφίσες) είτε αφορούν στις εκδηλώσεις κατά την πραγματοποίηση της πορείας, επειδή συμβάλλουν στην κάλυψη της κενότητας και της αθλιότητας των υπευθύνων της δολοφονίας του Λάμπρου.
ζ) Θεωρούμε ότι είναι ανήθικο και ανεπίτρεπτο «οι συμπορευτές τού Λάμπρου αντιεξουσιαστές, αναρχικοί» να δέχονται την προσβολή τής προσωπικότητας, της φιλοσοφίας και της ιδεολογίας του Λάμπρου, την εκμετάλλευση του ονόματός του από διαφόρους τυχάρπαστους οπορτουνιστές, για τους οποίους έγκυροι κριτές και η κοινή γνώμη έχουν εκφραστεί απόλυτα απαξιωτικά. Αν υπάρχουν γνήσιοι κοινωνικοί επαναστάτες, γι’ αυτούς αξίζουν θυσίες και όχι μόνο πορείες.
η) Ας δούμε τον Λάμπρο όπως ήταν: αλληλέγγυος προς τον διπλανό του, αντίθετος με την κοινωνική αδικία και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, πολιτικά φιλοσοφημένος, συγκροτημένη προσωπικότητα, νηφάλιος, αρνητής της μηδενιστικής βίας, με απόλυτη άρνηση της ένοπλης βίας, λιτός, επιλεκτικός. Μέχρι το τέλος ήταν αρχηγός του εαυτού του. Ο Λάμπρος, ως βιολόγος, πίστευε στον απόλυτο καθορισμό των πάντων μέσω της εξέλιξης, σεβόταν το περιβάλλον, αγαπούσε τα ζώα και τη φύση και θεωρούσε τη ζωή, όπως ο Αριστοτέλης, υπέρτατο αγαθό.
Αν αξίζει κάτι, είναι να μη δούμε τον Λάμπρο ως ίνδαλμα. Ούτε ως αντικείμενο εκμετάλλευσης, αλλά να τον δούμε όπως ακριβώς ήταν. «Το νού σας. Οι πολλοί παραποιούν τον Ενα» (Οδ. Ελύτης, Μαρία Νεφέλη).
2.  Όσοι μιλούν για το Λάμπρο, πρέπει να μη λησμονούν ότι δεν υπάρχει η φυσική δυνατότητά του για αντίλογο. Κάποιοι φρόντισαν να του στερήσουν αυτό το δικαίωμα. Ο λόγος που εκφέρει η οικογένειά του ας θεωρηθεί δικαίωμα κατά παραχώρηση, που διασφαλίζεται μόνο με τον ποταμό των δακρύων και τον άφατο ψυχικό πόνο. Για τους άλλους, η « Μαρία Νεφέλη» είναι αφοπλιστική: «Είναι αγένεια να κάνεις του Χάρου χειροφιλήματα».
Αθήνα, 09 Μαρτίου 2011

assets_LARGE_t_420_8823680

Τα μέλη της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» δήλωσαν με επιστολή τους πως ο Λάμπρος Φούντας συμμετείχε στην οργάνωση.

Το σημείο στη Δάφνη όπου σκοτώθηκε ο Λάμπρος Φούντας

Το σημείο στη Δάφνη όπου σκοτώθηκε ο Λάμπρος Φούντας

«Αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα. Δηλώνουμε πως ο σύντροφος Λάμπρος Φούντας που έπεσε νεκρός στη Δάφνη στις 10 Μαρτίου του 2010 ύστερα από μάχη με τους μπάτσους, συμμετείχε επίσης στον Επαναστατικό Αγώνα. Η μάχη που έδωσε ήταν για την υλοποίηση του ανατρεπτικού σχεδίου που συλλογικά ο Επαναστατικός Αγώνας είχε αποφασίσει. Ήταν μια μάχη για την επανάσταση και την ελευθερία.

Δηλώνουμε επίσης πως είμαστε πολύ περήφανοι για την οργάνωσή μας, τον Επαναστατικό Αγώνα, είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας, για κάθε στιγμή της πολιτικής δράσης μας. Είμαστε περήφανοι για το σύντροφο Φούντα, τον οποίο τιμούμε και θα τιμούμε για πάντα.

Όσο κι αν πιστεύουν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί ότι φυλακίζοντάς μας θα ξεμπερδέψουν πολιτικά με εμάς, κάνουν λάθος. Είτε έξω είτε μέσα από τις φυλακές ο αγώνας που για εμάς είναι ζήτημα τιμής και αξιοπρέπειας, θα συνεχιστεί.

Όσο κι αν γελούν αυτάρεσκα οι δυο τρομοκράτες Παπανδρέου και Χρυσοχοΐδης για τις συλλήψεις μας, όσο κι αν πιστεύουν πως κατοχύρωσαν την απαραίτητη ασφάλεια για να προχωρήσει ανεμπόδιστα το σοσιαλφασιστικό τους κόμμα την εφαρμογή των εγκληματικών του σχεδίων ενάντια στην κοινωνία και κουνάνε την ουρά τους που οι Αμερικάνοι προϊστάμενοί τους τούς επιχαίρουν, όσο κι αν ισχυρίζονται πως εξαλείψανε μια σοβαρή απειλή για το καθεστώς τους, τους διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα με εμάς.

Όσο είμαστε ζωντανοί, όσο ζούμε κι αναπνέουμε θα κάνουμε ότι μπορούμε για να δημιουργούμε προβλήματα στα αντικοινωνικά και εγκληματικά τους σχέδια.

Και αν πιστεύουν οι διώκτες μας και η πολιτική εξουσία αυτής της χώρας πως έχουν το σύνολο της κοινωνίας με το μέρος τους, αν πιστεύουν πως η πλειοψηφία των ανθρώπων θεωρούν εμάς ως κοινωνική απειλή, γελιούνται. Κοινωνική απειλή για την πλειοψηφία του πληθυσμού είναι η κυβέρνηση που περνά το ένα πακέτο αντικοινωνικών μέτρων μετά το άλλο, καθ’ υπόδειξη των κορακιών του κεφαλαίου που «λαδώνουν» με τη ρευστότητα που διαθέτουν τον κρατικό μηχανισμό. Τρομοκρατία είναι η μακροχρόνια νεοφιλελεύθερη πολιτική που επέβαλαν τα κόμματα εξουσίας με την ανοχή ή και τη στήριξη των μικρών κομμάτων. Τρομοκρατία είναι η εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας που έχει κάνει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού να παρακολουθούν μουδιασμένα μέχρι στιγμής από φόβο, μια πρωτοφανή επίθεση εναντίον τους να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τρομοκρατία είναι να μην έχεις τα βασικά για να επιβιώσεις, να σου παίρνουν το μισθό και τη σύνταξη, να σου κατάσχει η τράπεζα το σπίτι, να ζεις μέσα στη μόλυνση που σκοτώνει. Τρομοκρατία είναι να ζεις καθημερινά υπό το καθεστώς του φόβου για την επιβίωση.»

Κλείνοντας την 16σέλιδη επιστολή, τα μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα» σημειώνουν:

«Οι αντικειμενικές συνθήκες είναι πλέον ιδανικές. Ας διαμορφώσουμε και τις υποκειμενικές συνθήκες που απαιτούνται για να επιχειρήσουμε την επανάσταση. Αυτή είναι η ευκαιρία μας.

ΖΗΤΩ Ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΛΑΜΠΡΟ ΦΟΥΝΤΑ
ΖΗΤΩ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΠΟΛΑ ΡΟΥΠΑ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΖΙΩΤΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΡΝΑΣ»

"Ο Λάμπρος είναι ένας από εμάς" πανό που αναρτήθηκε στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο Λάμπρος Φούντας

«Ο Λάμπρος είναι ένας από εμάς» πανό που αναρτήθηκε στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο Λάμπρος Φούντας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.